IT

ndustrijska špijunaža na delu

Eksperti iz SophosLabs™-a, Sophos-ove globalne mreže centara za analizu virusa, spyware-a i spama, su upozorili poslovne korisnike da ne spuštaju gard u pogledu sigurnosti.

Četiri člana privatne detektivske firme Modi’in Ezrahi u Izraelu, su osuđeni za upotrebu Trojanskog konja u cilju krađe komercijalnih informacija. Trojanskog konja su koristili prilikom špijuniranja rivalskih kompanija njihovih klijenata. Naime među špijuniranim žrtvama su se našli Rani Rahav PR agencija (čiji je inače jedan od klijenata drugi najveći operater za mobilnu telefoniju u Izraelu, Partner Communications), HOT kablovski operater, kao i Champion Motors (ovlašćeni uvoznik Audi i Volkswagen vozila).

Asaf Zlotovsky, menadžeru u ovoj detektivskoj firmi, je osuđen na 19 meseci zatvorske kazne. Dok su druga dva zaposlena radnika, braća Zissman i Ron Barhoum, osuđena na 18 i 9 meseci. Bivši izvršni direktor, Yitzhak Rett, je izbegao zatvorski kaznu nakon što se nagodio sa policijom i dao izjavu tj priznanje o nelegalnim aktivnostima. Rett je kažnjen sa novčanom kaznom od 250,000 Izraelskih Šekela (US $72,000) i sa 10 meseci uslovne slobode. Osnovni motiv ovog nezakonitog ponašanje jeste bilo sticanje finansijske koristi. Naime, ukradene informacije od pomenutih kompanija, detektivska agencija Modi’in Ezrahi je prodavala konkurentskim firmama kako bi ostvarile prednost na tržištu.

Tvorac spyware Trojanskog konja je britanac Michael Haephrati, koji je tokom svoje trogodišnje vojne službe u Izraelskoj armiji imao prilike da na svom računaru razvije ovaj preteći malicizni kod. Njegova žena Ruth je uspela da plasira muževljev proizvod u nekoliko detektivskih firmi koje su kupile ovaj zlonamerni kod. Upotreba Trojanca je dalje bila poznata. Da bi došli do informacija o konkurentskim, rivalskim firmama, detektivske agencije su za svoje klijente instalirali ovog Trojanca na računare rivala i na taj način su nelegalnim putem tj industrijskom špijunažom dolazili do potrebnih informacija. Bračni par Haephrati, Michael i Ruth, su optuženi i osuđeni na zatvorsku kaznu od strane Izraelskog suda još 2006. godine.

Leave a Reply