IT

Ne dozvolite sajber kriminalcima da vam upropaste praznike: osigurajte svoje računare!

Vreme božićno-novogodišnjih  praznika je najlepše doba godine. To je takođe i vreme kada sajber kriminalci rade punom parom kako bi iskoristili vreme onlajn kupovine i kako bi unapredili svoje metode pomoću kojih kradu poverljive informacije.

Iako jeste veoma zgodno kupovati onlajn, možete veoma lako postati žrtva nekog napada – čak i preko obične posete legitimnog sajta. Međutim, uvek postoje načini da sačuvate vaše lične informacije.

bozic

1. Budite sigurni u to šta kupujete i od koga kupujete.

Prevaranti mogu da otvore onlajn prodavnice pod bilo kojim imenom sa ciljem da dobiju informacije sa vaše kreditne kartice. Uvek potražite i zapamtite brojeve telefona i fizičke adrese prodavca, u slučaju da dođe do problema sa vašom transakcijom ili vašim računom. Ako kupujete onlajn i ako vam iskoči čet prozor u kome od vas traže informacije sa vaše kreditne kartice, ignorišite taj zahtev i zatvorite veb sajt. Provereni onlajn prodavci nikada ne traže informacije preko čet-boksova ili elektronske pošte.

2. Koristite jake šifre i sve bezbednosne opcije.

Veoma je jednostavno za zloćudne hakere da otkriju jednostavne lozinke i da preuzmu vaš nalog na sajtovima elektronskih prodavnica. Neka vam pređe u naviku da koristite različite lozinke za različite onlajn prodavnice i, ako je potrebno, da zapišete šifre i da ih čuvate na bezbednom mestu. Evo nekih saveta za biranje lozinke:

  • Nemojte koristiti šifre koje u sebi sadrže datume rođenja ili ime vašeg ljubimca, jer one mogu biti veoma lako otkrivene.

  • Nemojte koristiti reči koje su iste na svim jezicima i mogu se naći i u svakom rečniku. Takve šifre mogu biti otkrivene preko posebnih softverskih programa.

  • Napravite mnemoničku frazu ili neku frazu koja se lako pamti, i tako zapamtite kompleksne šifre. Njih možete lako zapamtiti bez potrebe da ih zapišete i samim tim umanjujete rizik da ih neko otkrije. Uzmite rečenicu koja se lako pamti, i pomoću nje napravite šifru, na primer rečenica: “Brza braon lisica preskače lenjog psa” – postaje “bblplp”.

  • Koristite i velika i mala slova.

  • Kombinujte slova, brojeve i specijalne znakovne karaktere.

3. Vodite računa o tome da vaša transakcija uvek bude kodirana i da je vaša privatnost osigurana.

Mnogi sajtovi koriste SSL (Secure Sockets Layer) kako bi kodirali informacije. Proverite URL adresu u vašem pretraživaču i pogledajte da li ona počinje sa “https://” i da li ima ikonicu zatvorenog katanca sa desne strane polja za adresu ili na dnu stranice pretraživača. Pre nego što unesete bilo šta od ličnih ili finansijskih podataka na sajt elektronske prodavnice, ne bi bilo loše da pogledate i polisu privatnosti vebsajta sa koga kupujete, čisto da biste proverili na koji način će vaše informacije biti sačuvane i korišćene.

4. Koristite kreditnu karticu koja je isključivo namenjena za kupovinu preko interneta.

Uvek plaćajte jednom kreditnom karticom koja je namenjena isključivo internet kupovini i ima ograničenje na malu sumu novca. Ovo smanjuje rizik od toga da budete prevareni i pomaže vam da bezbedno sačuvate vaš novac.

5. Ažurirajte vaš kompjuter i pobrinite se za bezbednost!

Obavezno instalirajte i ažurirajte anti-malver softver, tako da uvek imate poslednje verzije ažurirane na vašem kompjuteru. Ovo će vas zaštititi od virusa i Trojanaca koji kradu podatke i poverljive finansijske informacije. Primenite sve pečove vašeg operativnog sistema na vreme i ažurirajte sve pretraživače i spoljašnje aplikacije koje najčešće budu zloupotrebljene. Ovde spada sve od Adobe’s Flash Player-a i PDF Reader-a, do Java i iTunes. Mnogi operativni sistemi i softverski prorgrami nude opciju automatskog ažuriranja. Ako vam je ova opcija dostupna, obavezno je uključite.

6.  Ponovo proverite sve i pogledajte da li ima odstupanja.

Uvek zabeležite sve što kupujete i čuvajte kopije stranica o potvrdi naručivanja, tako da možete da ih uporedite sa onim podacima koji vam stižu iz vaše banke. Ako postoje neka odstupanja, detaljno proučite i prijavite to vašoj banci u što kraćem vremenskom roku.

Leave a Reply