IT

Negroponte u Zagrebu

Dugo najavljivani nastup Nicholasa Negropontea uokviru oknferencije konferenciji “Nove tehnologije, mediji i marketing 21. stoljeća“ privukao je veliki broj menadžera i stručnjaka iz sveta  marketinga, ali daleko intrigantnije predavanje održao je drugi glavni govornik dana Nick Wreden

Negroponte u javnosti je najpoznatiji po projektu One Laptop Per Child (globalna neprofitna organizacija OLPC), odnosno ‘Laptop za svako dete’, projektom superjeftinog računara uz pomoć kojeg se želi  da se znanja 21. veka približe i onim područjima sveta u kojima su šanse dece daleko manje.

Deca iz zemalja trećeg sveta ovim projektom dobila bi prenosni računar kome je prodajna cena trenutno oko 190 dolara, sa ciljem da se ona već do 2011. smanji na samo 50$. Sa ovim računarom može se obaviti većina zadataka kao i sa bilo kojim prosečnim prenosnim računarom, a poseban je po izuzetno malim dimenzijama i težini, bez čvrstog diska (flash memorija, što utiče i na pristojno trajanje punjenja baterije), otporam je na vodu i prašinu.

Ipak, od tehničkih specifikacija ovog prenosnog računara daleko je važnije što se može koristiti i tamo gde nema razvijene infrastrukture i mogla bi promeniti način na koji se obrazuju deca iz delova trećeg sveta koji zbog toga imaju vrlo male šanse da dođu u dodir sa izvorima znanja. Preduslov za to je, da vlade razvijenih zemalja i svetske institucije prepoznaju Negroponteovu viziju. On sam se nada da će do 2009. projektom biti obuhvaćeno između 10 i 50 miliona dece.

Negroponteov nastup svakako je bio zanimljiv, pred pristojno popunjenom Kristalnom dvoranom zagrebačkog Westina, ali bilo je relativno malo toga što već pre nije bilo rečeno. U tom smislu prisutne (koji su za to zadovoljstvo platili kotizaciju od oko 3.000 kuna) svakako je više zadovoljio nastup drugog glavnog govornika – marketinškog stručnjaka Nicka Wredena, koji je u izuzetno dinamičnoj prezentaciji, u koju je uspevao da uvuče i publiku, govorio o viziji brendiranja za 21. vek.

Leave a Reply