IT

Nema podataka o računarima zaraženim „downadup” crvom

Virus exposes millions of PCs to hijackCrv „daunadap” može se preneti kroz propust u sistemu Windows. Zakrpu MS08-067 mogu preuzeti i korisnici nelegalnih kopija Windowsa, što je Majkrosoft dozvolio jer je procenjeno da problemi kod nelegalnih korisnika mogu ugroziti ostale.

Crv „daunadap” (downadup) do sada je u svetu zarazio više od 10 miliona kompjutera, a u Srbiji, prema informacijama Majkrosofta, tačna procena ne postoji između ostalog zbog visoke stope piraterije.
Prema podacima kompanije za zaštitu računara Ef-sekjur, crv „daunadap” je do utorka zarazio devet miliona računara, a svakog dana zarazi još milion.

Stručnjaci za zaštitu računara zbog toga procenjuju da je reč o najvećem napadu virusa za prethodnih nekoliko godina.

Crv „daunadap” može se preneti kroz propust u sistemu Windows, ali i preko USB memorije i krađom šifre za mreže, koju crv sprovodi slučajnim pokušajima. Crv još nije naneo veliku štetu računarima koje je zarazio, zbog čega se vodi rasprava o tome da li će tako i ostati, ili je „daunadap” kao tempirana bomba, pa će se posledice tek osetiti. Zakrpu MS08-067 mogu preuzeti i korisnici nelegalnih kopija Windowsa, što je Majkrosoft dozvolio jer je procenjeno da problemi kod nelegalnih korisnika mogu ugroziti ostale. (24h)

Leave a Reply