IT

Nemačka zabranjuje tajni video nadzor na poslu

Novi Zakon o zaštiti podataka zaposlenih donosi stroga pravila za praćenje i snimanje zaposlenih.

Tajni video nadzor na radnom mestu će biti zabranjen u Nemačkoj. Prema izveštaju “Frankfurter Allgemeine Zeitung” od subote, na iznenađenje pojedinih, stranke CSU i FDP su se dogovorile oko usvajanja zakona o zaštiti podataka zaposlenih. Ipak, i pored ograničenja, ovaj Zakon proširuje mogućnosti video nadzora. Novi standardi će se primenjivati na korišćenje podataka da društvenih mreža kao što su Facebook i LinkedIn od strane poslodavca, na primer, prilikom intervjua za posao. Kada poslodavci i sindikati su kompromisi naišao žestoke kritike.

Zakon bi trebao biti usvojen krajem januara, ali zbog značajnih kritika od strane poslodavaca ali i zaposleniih očekuju se brojni amandmani.

Razlog za donošenje ovog Zakona je niz skandala u maloprodajnim lancima koji su na svojim blagajnama potajno špijunirali zaposlene, ali i snimcima iz Deutsche Telekoma, primeri snimaka iz Nemačke železnice. “Tajno špijuniranje zaposlenih više neće postojati u ovoj zemlji”, rekao je CSU predtavnik Michael Frieser.

Dopušten otvoren i javan video nadzor na radnom mestu biće definisan strogim pravilima. Iznad svega, video nadzor ne bi trebao biti korišćen za sprovođenje i nadgledanje efikasnosti rada. Takođe, video nadzor video će biti obavezan na pojedinim emstima, na primer, kako bi se osigurali sigurnniji radni uslovi. Ali, tu su i struktne zabrane – Zabranjuje se bilo kakv video-nadzor u svlačionicama, domovima ili u sanitarnom sektoru”.

Leave a Reply