E-servisi · IT

Nemačka zakonom narušava privatnost

Koalicijska vlada Angele Merkel je, uprkos otporu nekih socijaldemokratskih krugova, prihvatila Zakon o proširenju ovlašćenja Savezne kancelarije za suzbijanje kriminala (BKA) koji će ovoj ustanovi omogućiti nadgledanje stanova video kamerama i pretragu ličnih računaea putem interneta

“Ovo je važan element u sigurnosnoj strukturi Savezne Republike Nemačke”, rekao je ministar untrašnjih poslova i jedan od inicijatora zakona Wolfgang Schaeuble (CDU). On je izjavio da je zakon u potpunosti u skladu sa Ustavom te je kritiku iz redova koalicionog partnera Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) ocenio kao “mišljenje pojedinaca”.

Mnogi predstavnici SPD-a u potpunosti podržavaju ovaj zakon“, zaključio je Schaeuble. Ministar unutrašnjih poslova je izjavio da je rasprava o ovom zakonu unela nesigurnost među građane, ali je istovremeno zaključio da je ona neutemeljena.

Otpor i ograde SPD-a prema novom zakonu potvrdio je danas i SPD-o političar Sebastian Edathy, koji je najavio da će u daljem parlamentarnom procesu prihvatanja zakona njegova stranka insistirati na vremenskom ograničenju omogućavanja tzv. online pretraga na četiri do pet godina.

Nemačka se ne sme pretvoriti u policijsku državu“, zaključio je Edathy.

Predsednik zastupničkog kluba stranke Zelenih Volker Beck oštro je kritikovao novi zakon o proširenju ovlasti BKA-a te je od SPD-a zatražio da u Bundestagu zaustavi njegovo donošenje jer će se u protivnom nastaviti “amerikanizacija nemačke sigurnosne politike po ukusu Wolfganga Schaeublea”.

“Ovo je crni dan za ljudska prava”, zaključio je Beck. Novi zakon su kritikovali i Liberali, a predstavnici stranke Levice su zaključili da BKA sada ujedinjuje tajnu službu i policiju što, kako je saopšteno, “ignoriše negativna iskustva iz nacionalsocijalističkog režima”.

Ustavni sud je uoči donošenja zakona doneo stroge odrednice o tzv. online pretragama koje istražiteljima omogućuju tajnu pretragu ličnih računaraa jedino u slučaju osnovane sumnje u počinjenje najtežih kaznenih dela. Rasprava se uoči donošenja zakona vodila i o ovlašćenjima istražitelja prilikom postavljanja kamera u privatne prostore osumnjičenih.

Leave a Reply