IT

Neophodna saradnja između kompanija i institucija u cilju bezbednosti podataka

Kompanija Cisco, svetski lider u proizvodnji mrežnih rešenja, objavila je prvi godišnji izveštaj na temu globalnog stanja u domenu Internet bezbednosti, koji ističe rizike i izazove sa kojima se u sve većoj meri susreću kompanije, timovi za bezbednost podataka, institucije vlade, kao i sami građani.

U izveštaju se navodi da je nova, „prefinjena“ generacija Internet pretnji i napada vezana za rasprostranjenu upotrebu različitih metoda komunikacije i kupovine preko mreže, kao i sve učestalije korišćenje aplikacija i uređaja koji su vezani za Internet protokol.

Godina 2007. predstavlja prekretnicu kada je u pitanju tehnika dizajniranja štetnog sadržaja koji se širi preko mreže, takozvanog malware-a. Nove vrste napada su doživele snažnu ekspanziju i nekada su toliko složene da su mogle nastati samo putem sofisticiranih istraživanja i razvoja. Malware je postao nevidljiv, dok se njegova sofisticiranost povećala.

Savremeni malware je prilagodljiv i inteligentan. Živi mesecima, pa i godinama neprimećen na personalnim računarima ili računarima kompanija. Korporacije su pod velikim pritiskom da obezbede integritet svojih poverljivih informacija – brojeve platnih kartica, informacije o zaradi kompanije ili planove o novom proizvodu. Neophodno je da IT timovi za bezbednost podataka utvrde prisutnost malware-a u svojim mrežama i razviju sveobuhvatan bezbednosni sistem koji uključuje napredne tehnike, kao što je mreža utvrđivanja pretnji i mreža kontrole pristupa.

Napadi spam-a, virusa i malware-a su ne samo štetni u smislu bezbednosti, već i skupi. Troškovi čišćenja se procenjuju na 500 dolara po računaru. Procenjeno je da je protekle godine 20 milijardi dolara potrošeno širom sveta na oslobađanje od ove vrste sadržaja. Prosečan korisnik potroši pet do deset minuta dnevno baveći se spam-om. Svakako, gubitak podataka je mnogo skuplji. Može uticati na smanjenje produktivnosti, vrednost akcija, kao i gubitak reputacije.

Detaljnije analize spam-a i malware-a pokazale su da je spam kvantitativno povećan za 100 procenata, dakle na više od 120 milijardi spam poruka svakoga dana. To je oko 20 poruka dnevno za svaku osobu na planeti. Spam više nije toliko fokusiran na prodaju različitih proizvoda, već na širenje svojih mreža. Sistem poznat kao ,,prljavi spam” podrazumeva veliki broj linkova koji upućuju na web sajtove koji sadrže malware. To je samo još jedan dokaz da dizajneri malware-a kombinuju elektronsku poštu i web tehnologije u širenju ovog virusa.

Prema rečima Džona Stjuarta, šefa odeljenja za bezbednost podataka u kompaniji Cisco®, bezbednost informacija nije više samo borba protiv virusa i spam-a. ,,Danas, pokušaj da se obezbede poslovi, lični identitet, pa i same države, zahteva veći nivo koordinacije između strana koje u prošlosti nisu zajedno sarađivale onoliko koliko je bilo potrebno. Da li će nacionalna, lična bezbednost, kao i bezbednost kompanija biti na visokom nivou, zavisiće samo od saradnje i komunikacije između ovih strana ”.

Leave a Reply