E-servisi · IT

Neophodno obezbediti veći nivo zaštite prava intelektualne svojine

Ministarstvo trgovine i usluga Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će postupkom reciklaže uništiti 280.000 nosača zvuka, slike i računarskih programa koje je zaplenila Tržišna inspekcija kontrolom preduzeća i javnih površina.

Slobodan Milosavljević
Foto: Tanjug

U saopštenju se navodi da je ministar Slobodan Milosavljević tim povodom rekao da je po okončanju upravnih i sudskih postupaka, uz izricanje mere trajnog oduzimanja, a u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije, Ministarstvo odlučilo da uništi zaplenjenu robu postupkom reciklaže kako bi dalo doprinos zaštiti i očuvanju životne sredine.

Tržišna inspekcija ima važnu ulogu u borbi protiv piraterije, a to je deo borbe za zaštitu prava stvaralaca, vlasnika industrijske svojine, ali i deo naših aktivnosti za zaštitu potrošača, sprečavanje nelojalne konkurencije i suzbijanje sivog tržišta, istakao je ministar.

On je naglasio da je jedna od najvažnijih obaveza Srbije u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju harmonizacija sa pravom EU, pri čemu je poseban prioritet harmonizacija u ključnim oblastima unutrašnjeg tržišta, među kojima je i zaštita prava intelektualne svojine.

Na značaj ove oblasti ukazuje i potreba da u roku od pet godina obezbedimo stvarni nivo zaštite prava intelektualne svojine, što znači da je potrebno i da u praksi pokažemo da primenjujemo zakonske propise, objasnio je Milosavljević.

Reciklaža će biti obavljena u BIS Reciklažnom centru u Omoljici kod Pančeva, koji posluje u sastavu preduzeća “Božić i sinovi”, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply