nettravele
IT

“NetTraveler” opasnost se vraća sa novim trikovima

Istraživači kompanije Kasperski Lab danas su najavili novi NetTraveler napad (takođe poznat kao “Travnet”, “Netfile” ili Red Star APT), naprednu i upornu pretnju koja je već inficirala stotine žrtava visokog profila u više od 40 zemalja. Poznate NetTraveler mete uključuju tibetanske/ujgurske aktiviste, preduzeća naftne industrije, naučno-istraživačke centre i institute, univerzitete, privatne kompanije, vlade i vladine institucije, ambasade i vojne formacije.

Odmah nakon javnog otkrivanja NetTraveler operacija u junu 2013. godine, napadači su isključili sve poznate komandne i kontrolne sisteme i preselili ih na nove servere u Kini, Hong Kongu i Tajvanu. Oni su takođe nastavili da napadaju nesmetano, baš kao što trenutni slučaj pokazuje.

nettravele

Tokom poslednjih nekoliko dana, nekoliko spear-phishing e-mail poruka je poslato na adresu više ujgurskih aktivista. Java exploit koji je korišćen za distribuciju ove nove varijante Red Star APT je nedavno saniran u junu 2013. godine i ima mnogo veću stopu uspešnosti. Raniji napadi su koristili Office exploit (CVE-2012 – 0158) koji je Microsoft sanirao prošlog aprila.

Pored upotrebe spear-phishing e-mail poruka, APT operateri su usvojili watering hole tahniku (veb preusmerenja i drive-by preuzimanja na nameštenim domenima) da zaraze žrtve koje sufruju internetom.

U poslednjih mesec dana, kompanija Kaspersky Lab je presrela i blokirala veliki broj pokušaja infekcije od “wetstock[dot]org” domena, poznatog sajta povezanog sa prethodnim NetTraveler napadima. Ova preusmerenja izgleda da dolaze iz drugih povezanih ujgurskih sajtova koji su provaljeni i zaraženi od strane NetTraveler napadača .

Kaspersky Lab’s Global Research and Analysis Team (GReAT) experts predict that other recent exploits could be integrated and used against the group’s targets and offer recommendations on how to stay safe from such attacks:

Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab iz tima za globalno istraživanje i analize (GReAT) predviđaju da bi druge nedavne aktivnosti mogle da se integrišu i iskoriste protiv ciljeva grupe, tako da nude preporuke o tome kako se odbraniti od takvih napada:

  • Ažurirajte Java program do najnovije verzije ili, ukoliko ne koristite Java program, deinstalirajte ga
  • Ažurirajte Microsoft Windows i Office do najnovijih verzija
  • Ažurirajte sve softvere trećih strana, kao što je Adobe Reader.
  • Koristite bezbedni pretraživač kao što je Google Chrome, koji ima brži razvojni i sanirajući ciklus od Internet Explorer-a
  • Pazite se klikova na linkove i otvaranja priloga od nepoznatih osoba

 

„Do sada nismo primetili upotrebu zero-day ranjivosti sa NetTraveler grupom. Za odbranu od takvih, iako saniranja (

Leave a Reply