nvidia
IT

Neverovatno brz gejming u “klaudu” uz NVIDIA GeForce GRID

Nova ponuda omogućava operaterima gajming servisa da strimuju čak i najnaprednije igre naprednim televizorima, računarima, tabletima i telefonima

Danas gejming ulazi u novu eru lansiranjem NVIDIA®GeForce®GRID”klaud” gaming platforme koja dozvoljava provajderima gejming servisa da “strimuju” video igre nove generacije praktično svakom uređaju bez zaostajanja koje smeta u trenutnim ponudama.

Sa GeForce GRID platformom, provajderi gejming sadržaja mogu da dostave najnaprednije vizuale sa nižom latencijom, dok generišu manje troškove funkcionisanja, posebno onih povezanih sa potrošnjom energije. Gejmeri imaju koristi od mogućnosti da igraju najsofisticiranije video igre na bilo kom povezanom uređaju, uključujući televizore, smart telefone i tablete koje pokreću iOS i Android.

“Gejmeri će sada imati mogućnost da neprimetno igraju najbolje svetske naslove bilo gde, bilo kad, sa telefona, tableta, televizora ili računara,” izjavio je generalni menadžer “klaud” gaming-a u kompaniji NVIDIA, Fil Ajsler. “ GeForce GRID predstavlja masivni poremećaj u načinu na koji su se video igre isporučivale i igrale.”

GeForce Grid je predstavljen na GPU Konferenciji za tehnologiju (GTC), kao deo serije objava kompanije NVIDIA, kojima se može pristupiti na GTC sajtu namenjenom medijima.

Ključne tehnologije koje pokreću novu platformu su NVIDIA GeForce GRID GPU-ovi sa posvećenom ultra-niskom -latencijom “striming” tehnologije i softverom za grafiku u “klaudu”. Zajedno, oni fundamentalno menjaju ekonomiju i iskustvo “klaud” gejminga, omogućavajući provajderima gejming servisa da upravljaju promenljivim data centrima za troškovima koji su izjednačeni sa uslugama “strimovanja” filmova.

NVIDIA GeForce GRID GPU-ovi

Koristeći veoma efikasnu NVIDIA Kepler™ arhitekturu, NVIDIA GeForce GRID GPU-ovi minimiziraju potrošnju električne energije tako što simultano enkodiraju i do osam „strimova“ igara. Ovo omogućava provajderima da efektivno skaliraju svoje ponude usluga kako bi podržali milione konkurentnih gejmera.
Isticanjem dva GPU-a bazirana na Kepler arhitekturi, svaki sa svojim sopstvenim enkodiranjem, procesori imaju 3,072 CUDA® jezgara i 4.7 teraflops 3D shejder perfomansi. Ovo omogućava provajderima da naprave veoma kompleksne video igre u “klaudu” i enkodiraju ih na GPU-u, pre nego na CPU-u, dozvoljavajući njihovim serverima da simultano pokreću više „strimova„ za video igre. Potrošnja električne energije servera po „strimu“ za video igru je smanjena na oko polovine ranijih izvršenja, važna mera za data centre.

Tehnologija brzog “strimovanja”

Tehnologija brzog strimovanja smanjuje latenciju servera na 10 milisekundi – manje nego jedna desetina treptaja oka – hvatanjem i enkodiranjem frejma video igre u jednom prolazu. GeForce GRID platform koristi “fast-frame” pristup, konkurentno renderovanje i jedan prolaz enkodiranjem da postigne ultra brzo “strimovanje” video igara.

Tehnologija smanjivanja latencije u GeForce GRID GPU-ovima kompenzuje za daljinu u mreži, pa će se gejmeri osećati kao da igraju na superkomjuteru za video igre koji se nalazi u susednoj sobi. Igra brza poput munje je sada moguća, čak i kada je superkompjuter za video igre miljama daleko.

GeForce GRID omogućava virtuelnu konzolu

Takođe na GTC, NVIDIA i Gaikai demostrirali su i konzole za virtuelne video igre, koje sadrže LG Cinema 3D Smart TV koga pokreće Gaikai aplikacija povezana sa GeForce GRIDGPU serverom udeljenim 10 milja. Instant igra bez zaostajanja je omogućena na veoma kompleksnoj PC video igri sa samo Ethernet kablom i bežičnom USB kontrolerom za video igre koji je povezan sa TV-om.
Vodeće kompanije koje se bave gejming servisima podržavaju GeForce GRID
Mnogi vodeći “gaming-as-a-service” provajderi objavili su svoju podršku GeForce GRID. Među njima su:

“Ne tako davno, inžinjeri su rekli da je “klaud” gejming nemoguć, I da nije moguće da “klaud” gaming bude brzo ili visokog kvaliteta kao lokalni geming baziran na konzolama. Očigledno je da nisu znali da će Gaikai I NVIDIA raditi zajedno. Dokazujemo da neverne Tome nisu bile u pravu.“
– David Perry, CEO, Gaikai

Leave a Reply