IT

NexTech prikazuje najnovije tehnologije za primenu u vojsci i NASA

Uprkos ogromnih dužničkih problema sa kojima se sreće vlada SAD, mnoge savezne službe – među kojima Ministarstvo odbrane i NASA – trebaju najnoviju tehnologiju za sprovođenje svojih misija. Takvu tehnologiju razvijaju i prodaju vladi privatne ugovorne kompanije, kao što je, recimo, korporacija Lockheed Martin, koja je nedavno neke od svojih najnovijih inovacija prikazala u Svemirskom centru Johnson, u Houstonu, na skupu nazvanom NexTech.

Robot po imenu Sprockit kretao se svuda po izložbenoj dvorani, zabavljajući posetioce i upućujući ih ka nekim ozbiljnijim prezentacijama … poput velike kugle u kojoj neko, opremljen odgovarajućom kacigom, može virtuelno da hoda kroz Afganistan.

Paul Monday je inženjer u Lockheed Martinu koji radi na razvoju takvih virtuelnih sistema: “Kako okrenete glavu, tako se osveži i obnovi pogled koji vam se pruža. Dakle, to je vrlo eran pogled i čini vam se kao da stvarno gledate u taj svet u Afganistanu.” Monday kaže da vojska može koristiti takvu napravu za medicinsko testiranje: identifikovanje problema pre nego što se vojnik uputi na pravi, teži teren.

Za 26-godišnjeg Chrisa Spencea, demonstratora Lockheed Martinovih inovacija, koji je odrastao igrajući video igre, takvi sistemi su pravi užitak: “Naravno, tu se uloži dosta rada, ali na ovakvoj platformi, to je stvarno zabavno.”
Taj program je prilagodljiv raznolikim situacijama za uvežbavanje, kaže Spence: “Na ovom ekranu vidite situaciju sa vozilom na površini neke planete, ali vam softver omogućuje da idete bilo kuda, u vrlo širokom rasponu mogućih okruženja.”

Sistemi virtuelne stvarnosti idu mnogo dalje od uvežbavanja, kaže Pascale Rondot iz Lockheed Martinove laboratorije Human Immersive: “Iza mene vidite model koji vodi avatara u virtuelnom svetu. Avatar ima zadatak da potvrdi da je obavljen rad na održavanju letelice.” Rondot kaže da sistemi virtuelne stvarnosti pomažu inženjerima da provere moguće greške u dizajnu pre nego što letelica ode u izgradnju.

Ali, nisu svi eksponati virtuelni. Egzoskelet, nazvan HULC, omogućuje osobi da nosi terete teže od stotinu kilograma sa lakoćom. Bivši astronaut Rick Hieb, koji je sad potpredsednik korporacije Lockheed Martin, objašnjava kako HULC funkcioniše: “To je egzoskelet sa vlastitim pogonom. Baterije su mu na leđima, ima motor i punu hidrauliku. On oseća pokrete i pokušava da ih unapred pogodi i pomogne u izvođenju pokreta.”

NASA-ini ambiciozni planovi za predstojeće dekade uključuju i korišćenje velikih raketa za odvoženje astronauta do asteroida. Učesnici NexTecha su već bili u mogućnosti da simuliraju takvo iskustvo u kokpitu svemirske letelice.
Rick Hieb kaže da NASA-i isto tako treba i čitav niz drugih tehnoloških aplikacija, pri čemu se kao logičan izbor nameće prilagođavanje nekih koje se već koriste bilo u vojsci ili u privatnom sektoru: “Gledajući u budućnost, vidimo puno više projekata manje veličine u tehnološkom razvoju. Fokus je na tome da ćemo koristiti te tehnologije da ostvarimo NASA-ine misije jeftinije i brže.” Hieb ističe da realnost “stezanja kaiša” u saveznom budžetu čini traganje za što boljim odnosom između troška i učinka sve urgentnijim. (voa)

Leave a Reply