IT

Nokia Siemens najavila otpuštanje radnika

Kompanija Nokia Siemens Networks (NSN) u juče je najavila otpuštanje oko 1.820 radnika, koj su zaposleni u ispostavama kompanije koje  se nalaze većim delom u Finskoj i Nemačkoj, u okviru poslednje etape svog dve milijarde evra vrednog programa snižavanja troškova.

“Nastavljeni izazovi na telekom tržištu ukazuju na potrebu za daljim smanjivanjima”, navodi se u saopštenja NSN-a. Kompanija planira 750 otkaza u Finskoj, te zatvaranje jedne svoje ispostave u Munchenu koja zapošljava 500 ljudi. NSN je svoju fabriku u Durachu u Nemačkoj, sa oko 500 zaposlenih, kako je saopšteno, odlučio da proda kompaniji koja trenutno upravlja tom fabrikom. Takođe, planira 50 otkaza u Egiptu te 20 u SAD-u. Tržištem telekom opreme u proteklih je nekoliko godina zavladala oštra konkurencija novih kompanija a takva se situacija i nastavlja.

Nokia Siemens Networks, zajedničko ulaganje najvećeg svetskog proizvođača mobilnih telefona Nokije i nemačkog konglomerata Siemensa u razmeri 50-50 počela je sa radom u aprilu 2007., da bi se nedugo nakon toga najavio veliki program smanjivanja broja zaposlenih.

Taj program, koji uključuje ukupno oko 9.000 otkaza, usmeren je ka podsticaju rasta margine operativne dobiti kompanije na 10 posto do kraja 2009. Krajem maja, NSN je saopštio da ima ukupno 60.200 zaposlenih, te da je već podeljeno preko 6.000 otkaza.

Leave a Reply