IT

Nokia-Siemensu odobrena kupovina Motorole

Evropska komisija odobrila je finsko-nemačkom proizvođaču telekomunikacione opreme “Nokija-Simens netvorks” kupovinu akcija američke kompanije “Motorola” za više od milijardu dolara.

U Komisiji, koja je izvršni organ Evropske unije, ocenjeno je da ta transakcija ne ugrožava konkurenciju, preneli su francuski elektronski mediji. U saopštenju se ističe da se palete proizvoda dve kompanije u velikoj meri dopunjavaju, tako da će nova grupacija i dalje biti suočena sa određenim brojem jakih konkurenata. Komisija je navela i da tržišta opreme za mobilne mreže funkcionišu po principu ponuda i da ih karakterišu zahtevni klijenti, što će onemogućiti da približavanje dvaju kompanija ugrozi konkurenciju.

“Nokija-Simens” treba da kupi za 1,2 milijarde dolara većinu “Motorolinih” poslova vezanih za proizvodnju bežične opreme, navedeno je u sporazumu dvaju kompanija objavljenom u julu. Transakcija treba da omogući finsko-nemačkoj kompaniji da konsoliduje svoje drugo mesto u svetu na tržištu telekomunikacione opreme, iza švedskog “Eriksona”. (TVAvala)

Leave a Reply