IT

Nova Digitalna škola – :Digiš

Juče je je na Metropolitan Univerzitetu održana prva prezentacija za javnost nacionalnog projekta Digitalne škole – :Digiš. Nakon dobrodošlice i uvodne reči o liderstvu u učenju na daljinu prof. Dr Dragana Domazeta, značaj učenja na daljinu sa aspekta srednjih škola su prezentovali i gospodin Bojan Ristić, načelnik odeljenja za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvete, Mateja Opačić, jedan od autora i rukovodilaca projekta, Snežana Marković, jedan od autora i rukovodilaca projekta Digiš, Nikola Srzentić, direktor regionalnog centra za talente „Beograd dva”, Nikola Božić, direktor odeljenja za nauku Istraživačke stanice Petnica, Uroš Marković, koordinator Kancelarije za mlade gradske uprave grada Beograda i Dragan Ilić, predsednik Pedagoškog društva informatičara Srbije.

Projekat Digitalne škole je osmislio i kreirao tim stručnjaka sa Univerziteta Metropolitan, a lista profesora informatike iz srednjih škola širom Srbije i velikog broja partnera stalno raste.

Početkom ove školske godine na Univerzitetu Metropolitan postavljen je server sa ciljem da omogući učenicima srednjih škola da nastavu prate na daljinu, u e-learning sistemu. Ovaj prvenac u e-obrazovanju srednjih škola u Srbiji ujedno je i prvi korak zakoračen u digitalnu budućnost. Projekat je na inicijativu korisnika nazvan Digiš – Digitalna škola i punu podršku mu je u startu dala većina nastavnika informatike iz mnogih gradova Srbije.

One thought on “Nova Digitalna škola – :Digiš

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Metropolitan Univerzitet se zvanicno zove Univerzitet Metropolitan. Posto se engeska rec “metropolitan” obicno prevodi na srpski jezik kao “prestonicki”, ova obrazovna ustanova trebalo je u duhu naseg jezika da se zove “Prestonicki univerzitet”.

  Prema internet informacijama, Univerzitet Metropolitan u svom sastavu ima četiri fakulteta, i to:
  Fakultet informacionih tehnologija – FIT
  Fakultet za menadžment – FM
  Fakultet digitalnih umetnosti – FDU
  Fakultet za sport i turizam u Novom Sadu – Tims

  Usput, bio sam uveren da je projekat “Digtalne (numericke) skole” osmislila i kreirala bivsa ministarka Jasna Matic, a ne tim strucnjaka sa ovog “univerziteta”.

Leave a Reply