Događaji · E-servisi · IT

Nova Internet prezentacija Ministarstva za dijasporu Republike Srbije

U svečanoj sali Ministarstva za dijasporu danas, 7. maja 2008. godine u 12:00 časova, održana je Konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi internet portal Ministarstva za dijasporu. (www.mzd.sr.gov.yu )

Na konferenciji kojoj je prisustvovao veliki broj predstavnika domaćih i stranih medija, govorila je ministarka za dijasporu, Milica Čubrilo. Pored nje konferenciji su prisustvovali i predstavnici dizajnerskog studia Coba&associates, kao i kompanije Trident Media Group koji su bili naši partneri u izradi novog portala.

Na samom početku Ministarka se zahvalila za nesebičnu pomoć kompanije Telekom Srbija. Istakla je da je osnovni cilj izrade web portala Ministarstva za dijasporu je unapređenje informacionog sistema i izrada dinamičnog web portala sa naprednim pretraživanjem, koji je namenjen informisanju dijaspore, njihovom međusobnom povezivanju, kao i ostvarivanju kontakta sa organizacijama, udruženjima i firmama koje žele  da iskoriste znanje i druge resurse naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

S obzirom na specifično polje delovanja Ministarstva za dijasporu i ljude kojima se obraćamo, koji su van granica naše zemlje, izrada ovakvog portala bila je neophodna. Prema procenama u inostranstvu se nalazi 3-4 miliona naših ljudi, a  veliki broj njih se služi internetom i ovaj novi, komunikativni portal je jedan od načina da dopremo do što većeg broja njih i  da sa njima uspostavimo dvosmernu komunikaciju.

Zamislili smo ambiciozan projekat – koji će  naše aktivnosti učini transparentnijim na temeljima, brzine, aktuelnosti i modernizacije informatičkog sistema.

* Novi internet portal Ministarstva, pa tako i sve segmente portala prati determinisani vizuelni identitet, odnosno grafički dizajn, što omogućava lakše kretanje kroz portal

* Baza podataka-adresar na novom protalu omogućava korisnicima pretraživanje po različitim zadatim kriterijumima. Takođe, adresar će omogućiti posetiocima bolji pristup podacima o aktivnim organizacijama, klubovima i udruženjima u dijaspori. Informacije prikupljene od pojedinaca koji žele da ostave svoje podatke Ministarstvu biće koristan alat za dvosmernu komunikaciju i biće zaštićene kao poverljive.

* Novina je i sadržaj na portalu nazvan dijaspora, u kome će se naći  iscrpne informacije i vesti o našoj dijaspori po državama, organizacijama, uspešnim pojednicima koji žive u inostranstvu.

* Na novom portalu svaki sektor ima svoju zasebnu stranicu na kojoj se generišu vesti koje se tiču polja rada datog sektora.

* Uveli smo nove rubrike, segmente, preglednu strukturu Ministarstva i uz  postojeću ćiriličnu i englesku i latiničnu verziju.

Stari sajt koje je postavljen 2004. zadovoljavao je potrebe tadašnjeg Ministarstva. Karakteristike tog sajta su statičnost, nepregledan koncept vesti na sajtu, grafički identitet koji nije odgovarao modernim trendovima. Novi saziv Ministarstva je težio boljem povezivanju i komunikaciji sa dijasporom i iz tog razloga zatečenio sajt nije grafički i sadržajno zadovoljavao novonastale kriterijume i potrebe. Stupanjem na dužnost novog  saziva Ministarstva u maju 2007. godine, formiran je Odsek za informatičke poslove, saradnju, promocije i informisanje dijaspore, a postojeći sajt je redizajniran  i obogaćen novim  sardžajima  koji su doprineli  preglednosti i  informativnosti.

Ugovor o  saradnji  sa Telekomom potpisan je prošle godine i omogućio nam je korišćenje servera sa kvalitetnijom i bržom internet vezom, hosting sa svim neophodnim softverskim zahtevima, stručnom podrškom, kao i potrebnim licencama. Takođe, Telekom je izašao u susret Ministarstvu prilikom realizacije projekta Letnje bašte  i obezbedio je hot spot besplatan  internet za sve korisnike bežičnog interneta u Bašti kao i kvalitetnu pokrivenost signala  unutar zgrade.

Na putu ka izradi novog portala ostvarili smo saradnju sa dizajnerskim studiom Coba&associates koji je uradio i prvobitni redizajn sajta kao i  vizuelni identitet novog portala. Svedena grafička rešenja, jasna segmentiranost, preglednost, jasnoća, novi  prepoznatljiv logo, vizuelna identifikacija sektora odlike su novog portala.

Trident Media Group je angažovan  na razvoju web aplikacije, koristeći najnovije internet tehnologije. Stručnjaci ove firme razvijajući portal kroz dogovorene faze, rade na implementaciji svih zahteva od strane Ministarstva, kao i proširivanje sadržaja koji će se postaviti u narednim fazama.

U narednoj fazi razvoja portala biće postavljeni sledeći sadržaji:    * Korisnici će biti omogućeno da se registruju na potralu i na taj način  će dobijati određene pogodnosti koje će bitu u skladu sa našim daljim aktivnostima.

* Galerija slika

* Pregledna  baza dokumenta

* Berza rada-ponuda i potražnja poslova za zaintresovane ljude iz dijaspore

* Rubrika – često postavljana pitanja

* Virtuelna biblioteka akademskih radova

* Interaktivne igrice za učenje srpskog jezika

* Registrovanim posetiocima će biti omogućeno da ostavljaju komentare na vesti, učestvuju u forumima, blogovima, diskusionim grupama gradeći virturelnu zajednicu i povezujući se međusobno  u okviru našeg portala.

* U kratkom vremenskom periodu planirana je napredna pretraga kao i RSS (Really Simple Syndication), jednostavan način za automatsko preuzimanje sadržaja i vesti.

U toku je migracija podataka  sa starog sajta na novi portal, koja zahteva duži vremenski period i testiranje, ali od četvrtka 8. maja postavljamo prvu verziju na adresu www.mzd.gov.rs koja će se u narednom periodu usklađivati, adaptirati i obogaćivati  novim sadržajima.

Ministarka je predstavila dosadašnji rad i rezultate Ministarstva, a kompletan izveštaj o radu će moći da se preuzme na našem novom internet portalu.

Leave a Reply