Internet · IT

Nova ponuda Microsofta za Yahoo

Američki softverski div Microsoft obelodanio je spremnost da ponovno pokrene pregovore za potpuno ili samo delimično preuzimanje dela Yahooa, ali pod uslovom da bude izabrana nova uprava.

Microsoft je početkom maja prekinuo višemesečne pregovore o kupovini ove  internet kompanije za 47,5 milijardi dolara a u ponedjeljak je objavio da je spreman da odmah ponovno pokrene pregovore ako na skupštini deoničara, sazvanoj za prvi avgust, bude izabrana nova uprava Yahooa. Deonice Yahooa su kao posledica ovog saopštenja porasle za 12 posto.

Saopštenje iz Microsofta stiglo je nakon što je milijarder Carl Icahn, vlasnik više od četiri posto deonica Yahooa, objavio otvoreno pismo u kom iznosi daje protekle nedelje “često razgovarao” sa izvršnim direktorom Microsofta, Steveom Ballmerom. “Ovo je prva konkretna potvrda da je Microsoft spreman na ponovno pokretanje pregovora“, kazao je analitičar UBS-a Ben Schachter. “Time je osetno poboljšana Icahnova pozicija uoči glasanja na skupštini deoničara. Ukazana mu je veća važnost i povećane su njegove šanse za uspeh“-

Ballmer je Icahnu kazao da veliku prepreku u bilo kakvom sporazumu sa Yahooom predstavlja njegova zabrinutost da bi Yahoova aktuelna uprava mogla da “krivo vodi” kompaniju u razdoblju dok sporazum čeka na odobrenje regulatora, a ovaj period bi mogao da potraje čak devet ili više meseci, navodi Icahn.

U jednom intervjuu Icahn je izjavio da bi alternativna uprava koju je sam predložio a čine je “otpadnici” iz postojeće uprave Yahooa pružila Microsoftu veću sigurnost pri odluci da reskira veliku svotu novca i dovrši akviziciju tokom procesa regulatornog odobrenja.

“Nije potrebno biti Sherlock Holmes da bi se shvatilo da postojeća uprava Yahooa i Microsoft nisu u najboljim odnosima”, rekao je Icahn. “Tokom čekanja na odobrenje regulatora, bilo koji kupac – ne samo Microsoft – poželeo bi upravu sa kojom bi bili u boljim odnosima.”

Yahoo je izdao saopštenje u kom se iznosi da je i dalje spreman da ponovno pokrene pregovore sa Microsoftom, izražavajući pri tom uverenje da bilo kakav sporazum koji bi Icahn i Microsoft ugovorili “ne bi doveo do rezultata koji bi bio u najboljem interesu deoničara Yahooa.”

Leave a Reply