IT

Nova šansa za IT kompanije

Naše IT kompanije mogu da apliciraju i dobiju sredstva iz takozvanog ICT-PSP okvira fondova EU, za programe koje će raditi zajedno sa konzorcijumom kompanija iz drugih država

Domaće kompanije u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija imaju priliku da učestvuju sa svojim projektima u dobijanju sredstava iz evropskog fonda ICT-PSP, čiji ukupni budžet iznosi 115 milioan evra za ovu godinu. Više naših kompanija prošle godine je apliciralo za ova sredstva, a sedam kompanija je bilo uspešno i dobilo novac za realizaciju četiri predložena projekta.
Pozdravljajući predstavnike kompanija, koji su se u velikom broju okupili u Privrednoj komori Srbije kako bi čuli uslove za učešće u dobijanju sredstava, ministarka za telekomunikacije Jasna Matić naglasila je da su sretdstva koja se dobiju bespovratna i da tu priliku treba iskoristiti.

-Imamo mnogo dobrih firmi sa odličnim idejama i projektima i zato pozivam sve da se u što većem broju odazovu i konkurišu sa svojim projektima – naglasila je Matić. – Naš IT sektor se brzo i dobro razvija i ako je neka oblast dokaz da smo ozbiljno zakoračili u Evropu onda je to IT sektor. Ovaj ICT-PSP okvir je samo jedan, ima ih više kao što je FP 7, pa vas pozivam da svojim programima konkurišete i sredstva u tim drugim okvirima. jer, to je jedan od dobrih načina da dobijemo podršku i sredstva iz evropskih fondova.

Objašnjavajući koje sve uslove moraju da ispune firme koje apliciraju za sredstva iz ovog fonda, Jelena Jovanović, sekretar udruženja informatičke delatnosti, rekla je da firma koja konkuriše treba da nastupa zajedno sa jednom ili više firmi iz drugih država. Tako stvoreni konzorcijumi apliciraju za sredstva kojima se finansiraju projekti od interesa i značaja za neku ustanovu (recimo – digitalizacija slika nekog muzeja) . Jovanović je naglasila da domaće kompanije iz iformatičke oblasti sve više napreduju, prošle godine taj rast je bio iznad 20 odsto, a izvoz iz ove oblasti dostigao je iznos od 65 miliona evra.

Inače, ovaj okvir ICT-PSP ima budžet oko 730 miliona evra za period od 2007. do 2014. godine. U ovoj godini treba da se podeli oko 115 miliona evra, a iz našeg regiona, sem kompanije IT sektora iz Srbije, pravo na apliciranje imaju kompanije iz Hrvatske. period konkurisanja je od 1. marta do 1 juna. Članarina koju Srbija plaća da bi njene kompanije mogle da konkurišu za ova nepovratna sredstva, u prošloj godini bila je tri puta manja od povučenog novca za projekte.

O detaljnim uslovima i načinima kako se aplicira za sredstva ovog okvira , kao i metodima vođenja projektima, govorio je Peter Diri iz Generalnog direktorata za informaciono društvo i medije Evropske komisije.

Leave a Reply