IT

Novi kompjuterski tomograf smanjuje izlaganje zračenju

Simens je izbacio novi kompjuterski tomograf (CT) koji je brži od svih skenera iste vrste, a potreban mu je samo delić doze zračenja u odnosu na onu koja je bila neophodna za snimanje ranije. Novi CT skener – Somatom Definition Flash —bio je prikazan u Čikagu na najvećoj svetskoj konvenciji radiologa. Sistem koristi poboljšanu verziju Siemens tehnologije dvostrukog izvora, kod koje se dve rendgenske cevi istovremeno okreću oko tela pacijenta. Novi CT skener biće dostupan na tržištu početkom 2009.

Somatom Definition Flash značajno skraćuje vreme pregleda. Na primer, može da skenira grudni koš za oko 0.6 sekundi, što znači da pacijenti neće više morati da drže dah dok se snimaju jasne slike njihovog srca. Štaviše, uređaj proizvodi manje od jednog milisiverta (mSv) radijacije tokom takvog snimanja srca u poređenju sa uobičajenom efektivnom dozom između 8 i 40 mSv. Nivoi zračenja novog sistema su stoga niži od nivoa prilikom pregleda srca kateterom, što omogućava korišćenje kompjuterske tomografije za rutinske kardiološke preglede.

Sistem za rendgensko otkrivanje je postavljen oko otvora skenera. Detektorski sistem ili “okvir,” obrće se oko svoje ose rekordnom brzinom od samo 0.28 sekunde, omogućavajući uređaju da postigne neprevaziđenu brzinu snimanja do 43 centimetra u sekundi, kao i privremenu rezoluciju od 75 milisekundi. To omogućava da se pacijent provuče kroz tunel CT dva puta, istom brzinom kao u bilo kojem drugom konvencionalnom skeneru. Kao rezultat toga, osoba koja je visoka dva metra može se snimiti za manje od pet sekundi. Pregled celog tela trajao je ranije duže od deset minuta, od momenta pripreme pacijenta za proceduru do postavljanja dijagnoze. Veća brzina snimanja takođe ima prednosti u hitnim slučajevima, pošto su do sada lekari pod pritiskom u takvim slučajevima često morali da primene CT skeniranje. Uz to, više nije potrebno davati sedative pre snimanja deci pošto ona više ne moraju da leže mirno onoliko dugo koliko je to bilo potrebno kod prethodnih sistema.

Drugo novo tehničko poboljšanje za maksimalno smanjivanje izlaganja zračenju je aplikacija nazvana X-CARE. To je prvi CT sistem za skeniranje koje može selektivno smanjiti izlaganje zračenju osetljivih zona, kao što su ženske grudi. On to čini gašenjem izvora rendgenskih zraka prilikom izlaganja osetljivih delova tela zračenju tokom okretanja. To omogućava aplikaciji da smanji do 40 posto zračenja kojem su izložene specifične telesne zone. (IN2008.11.5)

Leave a Reply