Internet · IT

Novi način pump-and-dump prevare

Prema navodima Wired magazina, 35-ogodišnji Indijac Thirugnanam Ramanathan, juče je osuđen na 2 godine zatvora za hakovanje internet naloga brokera u Americi i učestvovanje u internacionalnoj pump-and-dump prevari. Naime, Ramanathan je hakovao internet naloge investitora koji se nalaze kod online mešetara TD Ameritrade, Fidelity, E*Trade i nekoliko drugih. Prethodno je legalno kupovao akcije koje su imale niske cene na tržištu. Pošto je imao neodobren pristup na investitorske naloge, Ramanathan je u ime nedužnih žrtava kupovao iste akcije po visokim cenama.

“Ovo je novi način “pumpanja” cena akcija na tržištu. Do sada smo manipulaciju cena akcija videli samo preko slanja spam poruka. Sa ovim novim pristupom, hakeri su izbacili posrednika u procesu kupovine akcija i kupovali su akcije po većim cenama za kompromitovane investicione naloge,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos. “Ovakav vid sofisticirane prevare je veoma uspešan i kriminalcima koji žele da se na tuđ račun obogate, predstavlja pravi izazov. Na nama je da tim prevarama stanemo na put i da online investitore edukujemo po pitanju zaštite.”

FBI istraga je takođe otkrila da su hakeri  u ovom slučaju koristili Internet Service Provajdere locirane u Bankoku, Tajlandu i Indiji, preko kojih su hakovali naloge. Pored Thirugnanama, istraga je otkrila još dva saučesnika, Jaisankar Marimuthu i Chockalingam Ramanathan. Marimuthu je trenutno zadržan u zatvoru u Hong Kongu i čeka ga osuda za sličnu prevaru sprovedenu na berzi u Hong Kongu. Chockalingam Ramanathan je i dalje na slobodi.

Više informacija o ovom slučaju možete pronaći na web sajtu Odeljenja Pravde.

Leave a Reply