lenovo
IT

Novi rekordni istorijski kvartal za Lenovo

Kompanija Lenovo Group danas je objavila rezultate trećeg fiskalnog kvartala završenog 31. decembra 2012. U svom najboljem kvartalu ikada, kompanija Lenovo je nastavila da prerasta tržište na svim geografskim lokacijama sa rekordnim nivoom prodaje, prihoda i dobitka pre oporezivanja. Kompanija Lenovo nastoji da postane vodeći svetski proizvođač računara i globalni lider u proizvodnji PC Plus uređaja, sa još jednim rekordnim kvartalnim nivoom prodaje od 9,4 milijardi američkih dolara, što predstavlja 12 odsto povećanja u odnosu na isti period prethodne godine.

lenovo

Već 13 uzastopnih kvartala, kompanija Lenovo je najbrže rastuća velika računarska kompanija. Kompanija Lenovo je imala i kvartal sa rekordnim prihodom pre oporezivanja od 246 miliona američkih dolara, što pokazuje da je tako rapidan rast ostvaren uz istovremeno povećanje profita.

Dobitak u trećem kvartalu je takođe bio rekordan i iznosio je 205 miliona američkih dolara, što predstavlja porast od 34 odsto u odnosu na prošlu godinu, sa bruto maržom od 11,8 odsto. Bruto dobit u trećem fiskalnom kvartalu porasla je za 15 odsto u odnosu na isti period predhodne godine, na 1,1 milijardu američkih dolara, dok je operativni profit u trećem kvartalu bio 243 miliona američkih dolara, što je za 26 odsto više u odnosu na taj period predhodne godine. Osnovna zarada po akciji za treći kvartal bila je 1,99 američkih centi. Neto rezerve gotovine 31. decembra 2012, bile

U ovom kvartalu, „napadačkim” načinom poslovanja ostvareno je 50 odsto od ukupnog prihoda kompanije, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na period od pre četiri godine, kada je kompanija tek pokrenula strategiju „Zaštiti i napadni“, a prihodi su bili 32 odsto. Dalje, demonstrirajući balans kompanije, njeni prihodi od poslovne jedinice MIDH, koji obuhvataju njeno poslovanje sa smart telefonima, tabletima i smart televizorima , iznosili su rekordnih 11 odsto od ukupnih prihoda u ovom kvartalu, što je za 77 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. I prvi put, poslovanje sa smart telefonima u Kini postalo je profitabilno.

Tokom trećeg kvartala fiskalne godine, isporuke računara kompanije Lenovo širom sveta porasle su za 7,9 odsto, i dostignuto je rekordnih 15,9 odsto * udela na tržištu, čak i uz tržišne probleme koji se ogledaju u tome da se tržište smanjilo za 7,8 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovo je 15. kvartal uzastopno da kompanija raste brže nego industrija kojoj pripada. Kompanija Lenovo stekla je udeo na tržištu na svim teritorijama, u svakoj kategoriji proizvoda i u svakom odgovarajućem segmentu.

Iako poslovna ekspanzija kompanije nastavlja da pokreće većinu njenog uspeha, akcionarima treba napomenuti da je komanija Lenovo završila sa zajedničkim ulaganjem i akvizicijama najavljenim u prethodna dva kvartala, uključujući strateško partnerstvo sa kompanijom EMC, akviziciju kompanije CCE, vodeće PC + kompanije u Brazilu, i akviziciju Stoneware-a, američke kompanije iz oblasti cloud računarstva.

Kompanija Lenovo nedavno je pregrupisala svoj proizvodni razvoj i organizaciju lanca snabdevanja da bi stvorila dve nove grupe: Lenovo poslovnu grupu, koja će se fokusirati na mainstream računare, mobilni internet i digitalne kućne proizvode i Think poslovnu grupu, koji će se fokusirati na brendirane Think proizvode namenjene sofisticiranim potrošačima i preduzećima. Kompanija Lenovo je danas duplo veća i mnogo raznovrsnija nego što je bila kada je postojeća struktura osnovana pre više od četiri godine. Kompanija je danas izgradila jako poslovanje sa potrošečima, mobilnim i rastućim tržištima širom sveta, tako da je promena proaktivno inicirana da bi i dalje bio postizan uspeh na svim ovim poljima, i ostalo ispred zahteva potrošača što podrazumeva preduzimljivost i inovacije.

Nedavno završeni sajam Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu i dalje pokazuje da inovacija predstavlja značajnu konkurentsku prednost i budući implikator rasta za Lenovo. Kompanija je nagrađena sa rekordnih 50 nagrada na CES-u, uključujući i nekoliko priznanja „Best in Show”. Snažan spektar inovativnih proizvoda, obuhvatajući i i IdeaCentre Horizon – 27-inčni table top računar; ThinkPad Helix – najnoviji konvertibilni računar kompanije Lenovo dizajniran za poslovne profesionalace; i smart telefon K900 pozicionirani su tako da nastave da podstiču nove zahteve kupcaca.

„Uz strategiju ‘Zaštititi i napadni’, kompanija Lenovo ne samo da je ostvarila rekordan prihod, profit i udeo na globalnom tržištu računara u poslednjem kvartalu, već je i naše poslovanje sa pametnim telefonima i tablet uređajima doživelo hiper rast. Štaviše, naše globalno poslovanje sa tablet uređajima i poslovanje u Kini sa pametnim telefonima postali su profitabilni”, rekao je Yang Yuanqing, predsednik i izvršni direktor Lenovo grupe. „Dok nastavljamo sa PC Plus erom, Lenovo je već postavio čvrste temelje. Naša nova organizacija će obezbediti strukturu koja će podići naše raznovrsne poslove na viši nivo. Mi smo uvereni da možemo ostvariti pobedu kroz diferencijaciju i postati lider u inovacijama u PC Plus eri.”

 

GEOGRAFSKI PREGLED

 

•Kompanija Lenovo je u Kini ostvarila konsolidovani prihod od prodaje u iznosu od 4.1 milijarde dolara u trećem fiskalnom kvartalu, što je povećanje od 17 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, sa učešćem od 43 odsto u ukupnoj prodaji kompanije širom sveta.

Strategija PC Plus kompanije Lenovo podstakla je izvanredne performanse u Kini sa 83 odsto rasta MIDH prihoda i 22 odsto prihoda od doprinosa u Kini. Kompanija je napravila važnu prekretnicu sa pametnim telefonima u Kini gde je prvi put ostvarila profit. Kompanija Lenovo je povećala svoj udeo na tržištu računara u Kini, najvećem svetskom tržištu računara, na 36,7 odsto, za 1,4 poena više u odnosu na prošlu godinu. Isporuka računara kompanije Lenovo u Kini porasla je u ovom kvartalu za 2 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, što je solidan rezultat s obzirom na to da je kinesko tržište računara zabeležilo pad od 2 odsto.

•U azijsko-pacifičkom / latino-američkom regionu, kompanija Lenovo ostvarila je 11,3 odsto tržišnog učešća u trećem kvartalu, što predstavlja neznatni rast u odnosu na isti kvartal prošle godine. Na tržištu računara koje je opalo za 9 odsto u odnosu na proteklu godinu, kompanija je povećala isporuke računara širom regiona za 4 odsto. Kompanija Lenovo održala je svoju poziciju vodećeg prodavca računara u Japanu. Konsolidovani prihodi od prodaje u celom regionu iznose 1,7 milijardi američkih dolara za 18 odsto ukupne prodaje kompanije Lenovo širom sveta, dok operativna margina nastavlja da bude profitabilna.

•Kompanija Lenovo u Evropi, Bliskom istoku i Africi povećala je isporuke računara za 25,5 odsto i postala drugi najveći prodavac računara na ovim prostorima, sa 11 odsto udela na tržištu uz povećanje od 3,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je prvi kvartal kompanije u kojem je ikada dostignuta druga pozicija u regionu. Ovi uspesi su postignuti uprkos padu isporuka ukupne industrije od 11 odsto u celom regionu. Kompanija je ostvarila konsolidovani prihod od prodaje u trećem kvartalu u iznosu od 2,3 milijarde američkih dolara, što predstavlja rast od 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i 25 odsto ukupne prodaje kompanije Lenovo širom sveta.

•Isporuke računara kompanije Lenovo u Severnoj Americi u trećem fiskalnom kvartalu porasle su za 11 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, i to na tržištu koje je opalo za oko 7 odsto. Čak i u ovakvom okruženju, kompanija je povećala udeo na tržištu za 1,5 poena koji je sad rekordno visok i iznosi devet procenata. Konsolidovani prihodi od prodaje porasli su za 8 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznose 1,3 milijardi američkih dolara u trećem kvartalu, odnosno 14 odsto ukupne prodaje kompanije Lenovo širom sveta. Takođe, prvi put u Severnoj Americi, kompanija Lenovo ostvarila je značajan prodor u segmentu sofisticiranih potrošača, preuzevši veliki udeo prodaje konvertibilnih uređaja koje pokreće operativni system Windows 8 – obuhvatajući 30 odsto udela u tržištu proizvoda po ceni od 700 i više američkih dolara i 45 odsto udela u tržištu proizvoda po ceni od 900 i više američkih dolara.

PREGLED PROIZVODA

•Isporuke laptop računara kompanije širom sveta tokom trećeg kvartala porasle su za 9,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, tako pomažući kompaniji Lenovo da ostvari 2,6 odsto veći udeo i ostvari tržišno učešće od 15,8 odsto. Na nivou čitave industrije, laptop pošiljke su opale za 8,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Lenovo laptop računari nastavljaju da pružaju najveći doprinos u prodaji kompanije širom sveta, čineći 52 odsto ukupnog prihoda od prodaje kompanije Lenovo . Konsolidovani prihodi od prodaje za laptop računare kompanije Lenovo širom sveta u trećem fiskalnom kvartalu iznosli su 4,8 milijardi američkih dolara, što predstavlja povećanje od osam odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Tokom trećeg kvartala, kompanija Lenovo je najavila novu porodicu konvertibilnih uređaja, osetljivih na dodir optimiziranih za operativni system Windows 8: Yoga 11 i 13, IdeaPad Lynx i ThinkPad Twist. Lenovo je takođe najavio ThinkPad X1 Carbon Touch, dodajući touch iskustvo vodećim proizvodima biznis klase, poslovnim uređajima koji uvode inovacije u svet tradicionalnih konvertibilnih tableta.

 

•Konsolidovani prihod od prodaje desktop računara kompanije Lenovo širom sveta porastao je za jedan odsto u trećem fiskalnom kvartalu u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosi 2,8 milijardi američkih dolara, i čini 30 odsto ukupnog prihoda od prodaje kompanije Lenovo. Isporuka računara kompanije širom sveta u trećem kvartalu porasla je za 5,8 odsto na nivou celog sveta u odnosu na isti kvartal prethodne godine, poredeći sa sveukupnim padom industrije od 6,8 odsto. Kao rezultat, kompanija Lenovo je ostvarila za 1,9 odsto veći tržišni udeo u odnosu na prethodnu godinu i tako dostigla rekordno visok udeo na tržištu od 16,1 odsto. Tokom trećeg kvartala, kompanija Lenovo najavila je svoj novi IdeaCentre K190, najmanji na svetu potpuno funkcionalni desktop računar – koji je širok samo 22mm (0.86 inča) – i najnovije dodatke C-serije porodice All-in-One (AIO), sa pristupačnim ali moćnim performansama i multimedijalnim mogućnostima  namenjenim za impresivnu zabavu.

 

•Kao drugi najveći provajder smart telefona i tableta u Kini, Lenovo MIDH grupa nastavlja da ubrzano proširuje svoje poslovanje. Uz konsolidovane prihode od prodaje od 998 miliona američkih dolara, koji je za 77 odsto povećan u trećem fiskalnom kvartalu u odnosu na isti kvartal prethodne godine, MIDH je činio 11 odsto ukupne prodaje kompanije. U odnosu na prethodnu godinu, kompanija Lenovo povećala je u trećem kvartalu za 4,7 odsto svoj udeo na kineskom tržištu smart telefona i sada zauzima 12,3 odsto od ukupnog tržišnog udela u Kini. Tokom trećeg kvartala, kompanija Lenovo je najavila da će početi sa prodajom smart telefona na tržištu Rusije, pored najavljenog tržišta  Indije, Indonezije, Filipina i Vijetnama. Ovih pet zemalja, plus Kina, predstavljaju 44 odsto svetskog stanovništva, i pružaju kompaniji Lenovo stabilnu prisutnost prodaje u ovim važnim privredama u razvoju.

Leave a Reply