IT

Novi trojanac za Apple Mac OS X platformu

Svega nekoliko dana nakon objavljivanja informacija o pojavi novog trojanca za Apple Mac OS X platformu, pojavio se sakriven i pod drugom maskom. Trojanac koji je dobio ime “iWorkServices” ili kraće “iServices” prvobitno je širen putem BitTorrent-a unutar piratske verzije novog Apple paketa iWork ‘09 suite.
iWork 09

Ironija je što su hakeri koristili piratsku verziju iWork ‘09 za hostovanje zlonamernog koda, upravo po objavljivanju kompanije Apple o smanjenju anti-piratske zaštite u paketu. Naime, dok je starija verzija Apple iWork paketa zahtevala od korisnika unos serijskog broja prilikom instalacije sa CD ROM-a, nova verzija dozvoljava korisnicima instalaciju softvera na onoliki broj računara koliko žele, bez navodnih posledica.

Nova maska koja je korišćena za širenje ovog trojanca, je takođe kroz piratsku verziju ali ovog puta Photoshop-a iz novog Adobe paketa Creative Suite 4.

U prilog svemu, Smart vas može posavetovati da nikad ne preuzimate copyrighted komercijalni materijal putem peer-to-peer file-sharing sajtova. Ne samo da tako ugrožavate copyright prava, nego dodatno rizikujete infekciju sa zlonamernim kodom.

Malware napisan za Apple Mac ne pojavljuje se tako često u odnosu na malware napisan za Windows. To ipak ne znači da ne postoji problem na tom polju i ne opravdava se bilo kakav izgovor Apple korisnika u ne postavljanju odgovarajuće zaštite. I Apple Mac korisnici bi trebali da se pravilno zaštite od pretnji kroz up-to-date anti-virusni softver, firewall i sigurnosne zakrpe.

SophosLabs je primio uzorak ovog malware koji je detektovan kao OSX/iWorkS-A u slučaju širenja kroz piratsku verziju iWork-a, odnosno OSX/iWorkS-B u slučaju širenja kroz piratsku verziju Photoshop-a.

Trojanac OSX/iWorkS-B je pronađen u upakovanom crack programu koji dozvoljava korisnicima da zaobiđu serijski broj kao zaštitu postavljenu za nelegalno kopiranje. Zaraženi Macintosh korisnici se nalaze pod rizikom da će hakeri daljinski preuzeti kontrolu nad njihovim računarom u svrhu slanja spama (neželjene elektronske pošte), lansiranja denial-of-service napada ili krađe identiteta.

Nešto više ovim pretnjama Paul Baccas iz SophosLabs-a je objavio na svom blogu (za OSX/iWorkS-A, kao i za OSX/iWorkS-B).

Leave a Reply