IT

Novi trojanac za Mac računare

Novo otkriveni Trojanac OSX/Hovdy-A  je dizajniran da zarazi Mac OS X kompjutere, u nastojanju da ukrade lozinke, otvori firewall i omogući pristup hakerima, kao i da onesposobi sigurnosna podešavanja.

“Istina je da su Mac OS X kompjuteri ređe na meti hakera u odnosu na Windows PC korisnike, ali to svakako ne znači da zaljubljenici u Apple mogu  da se opuste i da nemaju razvijenu svest o zaštiti svojih računara,”  izjavila je Carole Theriault, viši konsultant za sigurnost u Sophos-u. “U proteklih 12 meseci, bili smo svedoci rastu sajber kriminala usmerenog na Mac računare.

Ovi napadi su imali osnovni cilj da tvorci malicioznog koda ostvare finansijsku dobit.  Iako su problemi mnogo manji nego što su kod Windows korisnika, Mac korisnici moraju biti mudri u upotrebi svojih računara. Neophodna je dobra anti-virusna zaštita koja će biti up-to-date sa sigurnosnim zakrpama i neophodna je opreznost prilikom odabira programa koje će instalirati na svoje računare.”

Trojanski konj Hovdy-A koristi nedavno objavljene slabosti Apple Mac OS X operativnog sistema, utičući na Apple Remote Desktop Agent (ARDAgent), kako bi se dobio root access. Pošto je kompjuter zaražen, hakeri dobijaju kompletnu kontrolu nad zaraženim računarom onemogućavajući korisniku sistemsko logovanje.

“Kao i mnogi napadi za Windows, ovaj Mac Trojanac se bazira na prethodnom odobrenju korisnika da može da se instalira na računar. Koristeći social engineering techniques, Trojanac se može predstaviti kao igrica ili video codec ili neki korisni novi alat.

Na žalost, Mac korisnici, upravo kao i Windows korisnici, vrlo često instaliraju programe na svoj računar a da nisu ni svesni šta instaliraju,” nastavila je Carol. “Još uvek nismo svedoci velikog napada ovog Trojanca, ali smo izrazili veliku zabrinutost za sve veću okrenutost hakera ka Mac platformi.”

Leave a Reply