Događaji · IT

NPS seminar kroz primere ERP rešenja iz Microsoft Dynamics porodice

Integrisani poslovno-informacioni sistemi (ERP) – korak ka optimalnijem, sigurnijem i uspešnijem poslovanju

Da bi jedna kompanija opstala na tržištu danas, potrebno je da stalno ide u korak sa promenama, da usavršava svoje proizvode i usluge, unosi inovacije u poslovne procese, poboljšava organizaciju, permanentno investira u svoje zaposlene…

Stalna briga o svim ovim segmentima dovešće kompaniju u poziciju da uvek bude par koraka ispred konkurencije.

Poslednjih par godina, u Srbiji se sve više govori o ERP rešenjima. ERP (eng. Enterprise Resource Planning) predstavlja integrisani poslovno-informacioni sistem koji omogućava i olakšava upravljanje, optimizaciju, planiranje i praćenje svih segmenata poslovanja jedne kompanije.

Pošto je termin: ERP rešenje, još uvek novina za mnoge od nas, beogradska kompanija NPS je, u petak 28. novembra u hotelu Holiday Inn, održala jednodnevni seminar na kome je zainteresovanima, predstavnicima medija i privrede, kroz primere ERP rešenja iz porodice Microsoft Dynamics (NAV-Navision i AX-Axapta) približila ovaj pojam i predstavila kako uvođenje jednog ovakvog rešenja može da unapredi poslovanje svake kompanije.

Posebnu pažnju i interesovanje prisutnih izazvala su predavanja koja su održali gosti, tri poznata i harizmatična prijatelja kuće NPS. Prvo je gospodin Dragan Đorđević, direktor razvoja kompanije Skills, na sebi svojstven način objasnio brojne aspekte brige o potencijalnim i postojećim klijentima, negovanja i unapređivanja odnosa sa njima. Gospodin Dejan Cvetković, regionalni menadžer u Microsoft korporaciji i predsednik AmCham-a za Srbiju, je u nastavku, u veoma nadahnutom izlaganju koje su obeležili brojni primeri, iskustva i svedočanstva dokazanog lidera, uputio snažnu poruku svima prisutnima na temu „Leadership – Zajedno do boljeg sveta“. Usledilo je zatim izlaganje gospodina Mihaila Petreskog, osnivača kompanije Pexim, koja je za osamnaest godina postojanja izrasla u regionalno vodeću softversku kuću fokusiranu na sektor bankarstva. Bila je to prilika, koja se na našim prostorima ne pruža često, da se čuju dragocena i autentična iskustva i saveti na temu uspostavljanja strateškog partnerstva, jer je način na koji je početkom prošle godine izvedena integracija kompanije Pexim u internacionalnu Asseco korporaciju, primer koji danas slede mnogi, ne samo u Srbiji već i široj regiji.

U vreme kada svi govore o globalnoj ekonomskoj krizi i tome koliko će ona uticati na poslovanje u Srbiji, treba imati u vidu da nekoliko loših poslovnih odluka može da dovede do propasti firme. ERP rešenja pomažu da u pravo vreme donesete pravu odluku, da lakše analizirate svoje poslovne procese i na vreme uočite ili, još bolje, predvidite moguće kritične tačke u poslovanju vaše kompanije i pravovremeno predupredite neželjene posledice.

Tokom koktela, koji je usledio nakon poslednjeg izlaganja, mogla su se čuti i ovakva razmišljanja i stavovi: „Da, sledeća godina će biti teška… verovatno nam sledi stagnacija, možda i pad… Kako god, sigurno nam sledi period smanjenih aktivnosti. Mislim da je to najbolji trenutak da uvedemo ERP i pripremimo se za ono što će doći – ulazak ’ozbiljnih igrača’ i žestoka tržišna utakmica. Ako mi, kad se to desi, sve potrebne informacije ne budu raspoložive u svakom trenutku neću znati šta me je snašlo!“

Leave a Reply