IT

O budućnosti informacionog društva na samitu WSIS u Ženevi

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić povodom početka zasedanja Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS), koji je otvoren juče u Ženevi, izjavila je da je cilj ovogodišnjeg Samita postizanje zajedničke vizije koja će dovesti do izgradnje inkluzivnog razvojno orjentisanog informacionog društva u kome svako može da stvori, pristupi, koristi i deli informacije.

Ovogodišnji WSIS+10 će usvojiti izveštaje o sprovođenju ishoda i vizija za Svetski samit o informacionom društvu 2015, kroz otvorene i inkluzivne multipartnerske platforme.

WSIS

Od WSIS+10 skupa na visokom nivou očekuje se usvajanje izveštaja o sprovođenju WSIS ishoda i vizija za WSIS 2015, kroz otvorene i inkluzivne multipartnerske pripremne platforme. Ovaj događaj uključuje panele visokog nivoa, ministarski okrugli sto, brojne sastanke, tematske radionice i razmenu znanja i iskustava iz ove oblasti.

WSIS okuplja brojne učesnike na polju IKT sa ciljem njihovog povezivanja i razmene stavova o budućem razvoju i otvara pitanja od ključnog značaja za implementaciju i praćenje primene IKT.

One thought on “O budućnosti informacionog društva na samitu WSIS u Ženevi

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dopis “Politici” pod naslovom “Kako do kibernetskog poverenje u kibernetskom prostoru?”:

  POLITIKA
  Beograd, Makedonska 29

  “O budućnosti informacionog društva na samitu WSIS u Ženevi”

  Postovana redakcijo, postovane dame i gospodo,

  Jedna od diskusija na skupu WSIS+10 imala je na dnevnom redu interesantnu temu: Izgradnja poverenja u kibernetskom prostoru [*]. Na kraju ove diskusije, umesto zakljucka ili rezimea (WSIS+10 High-Level Event: Take-aways from the High Level Dialogue – Building Trust in Cyberspace) postavlja se nize navedeno pitanje i daju sledeci odgovori:

  “Kako izgraditi i ojačati kibernetsko poverenje?

  – Ubrzati primenu zakonskih i regulatornih okvira za poboljšanje bezbednosti i percepciju sajber poverenja

  – Uciniti vlade odgovornije za kršenje privatnosti i sprovođenje kontrole i ravnoteže

  – Izgraditi digitalnu svest, digitalno samopouzdanje i digitalnu pismenost korisnika Interneta; korisnici su najslabija karika u kibernetskoj bezbednosti i, potencijalno, najjači saradnici ka bezbednijem i pouzdanijem onlajn prostoru.”

  [*] Kibernetski prostor je virtielni ptostor… (http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform&ievref=732-09-03).

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 14. jun 2014.

Leave a Reply