IT

Obeležavanje Dan Devojčica u IKT-u

Uprava za digitalnu agendu i Udruženje poslovnih žena Srbije najavili su, na današnjoj konferenciji za novinare, manifestaciju povodom obeležavanja Međunarodnog Dana devojčica u IKT-u.

Ovim povodom, 23. aprila 2012. godine, Uprava za digitalnu agendu, ugostiće više od 300 devojčica iz Osnovnih škola širom Srbije, koje će posetiti vodeće IKT kompanije (Telekom Srbija, Telenor, Vip mobile, ComTrade, IBM, HP, Microsoft, Cisco, Ericsson, Huawei, Intel, Oracle, SAP), Upravu za Digitalnu agendu i druge javne ustanove iz ove oblasti (Ratel) kao i tehničke fakultete.

Nakon toga, u Klubu poslanika, biće organizovana svečana ceremonija dodela nagrada „Naj IKT devojčica“, za najbolje radove na temu „Zašto volim internet“ i „Čemu mi služi mobilni telefon.“

U večernjim časovima, na Career Mixer Party, studentkinje tehničkih fakulteta srešće se sa uspešnim ženama u IKT industriji i dobiti smernice za razvoj karijere. Tom prilikom će, takođe, biti podeljene nagrade za najbolje video radove studentkinja na temu „Šta možeš u Srbiji 2020. zahvaljujući širokopojasnom internetu?“

Manifestaciju Dan devojčica, Udruženje poslovnih žena Srbije organizuje 26. aprila 2012. godine u saradnji sa projektom „Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu“ koji realizuje GIZ. U manifestaciji Dan devojčica učestvovaće 58 preduzeća, 62 osnovne škole i oko 480 devojčica iz cele Srbije.

U Danu devojčica učestvuju devojčice iz osnovnih škola koje su osnažene da kroz program profesionalne orijentacije pružaju podršku mladima u izboru daljeg školovanja i budućih zanimanja . Jedan od ključnih delova programa je organizovanje susreta mladih i sveta rada. Projekat Profesionalne orijentacije vodi GIZ, organizacija koja sprovodi programe koje finansira Nemačka vlada, najveći bilateralni donator Srbiji. Cilj projekta je uspostavljanje održivog i funkcionalnog sistema profesionalne orijentacije u svim osnovnim školama i kancelarijama za mlade u Srbiji u periodu od 2011. do 2013. godine.

Cilj ovog događaja je da se devojčicama i devojkama približe zanimanja u oblastima informacione i telekomunikacione tehnologije, prirodnih nauka i inženjerstva, da im se predstave mogućnosti koje im se pružaju pri zapošljavanju u ovim oblastima, kao i da se devojčice i devojke osnaže da prilikom odabira svojih profesija ne podležu stereotipima, već se rukovode prema ličnim interesovanjima i sposobnostima.

 

Šta je Dan devojčica u IKT-u?


U oktobru 2010. godine na konferenciji Međunarodne unije za telekomunikacije, specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija,  usvojen je predlog o osnivanju Globalne mreže žena na rukovodećim pozicijama u oblastima IKT , kao i za obeležavanje Međunarodnog dana devojčica u IKT svakog četvrtog četvrtka u aprilu, koji je, u ime Republike Srbije, prezentovala Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

Tog dana devojčice širom sveta će posetiti kompanije, fakultete i istraživačke centre i imaće priliku da razgovaraju sa uspešnim ženama u IKT sektoru, da steknu uvid u njihov rad i sagledaju kako izgleda posao kojim se bave, kao i da dobiju odgovore na sve što ih zanima. Međunarodni dan devojčica u IKT je zamišljen i kao sajam karijera/poslova za studentkinje tehničkih fakulteta kako bi se devojke ohrabrile da se profesionalno bave ovom oblašću.

Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju odličnu šansu za ostvarivanje uspešne karijere za žene širom sveta. Međutim, kako bi iskoristile tu šansu, žene moraju da se izbore sa brojnim predrasudama i drugim preprekama koje im stoje na putu ka profesionalnom uspehu u ovoj oblasti.

Aktivnosti koje se organizuju imaju za cilj širenje svesti o kriterijumima prilikom izbora zanimanja, podsticanje devojčica da izaberu zanimanje na osnovu sopstvenih interesa i talenta, a ne na osnovu stereotipa o podeli na muške i ženske poslove. Ovo je prilika da se upoznaju sa svim oblastima za koje bi mogle da se obrazuju, da steknu prve kontakte za svoje buduće karijere, kao i da u uspešnim ženama nađu inspiraciju da istraju u svojim namerama.

Leave a Reply