E-servisi · IT

Obeležen Dan Digitalne Agende: predstavljen portal eUprava Srbije

Povodom Dana digitalne agende javnosti je predstavljen portal eUprave. Građani od danas mogu putem Interneta i van radnog vremena institucija dobiti informacije o dokumentima neophodnim za izdavanje potvrda, izvršiti plaćanje, zatražiti izdavanje i dobiti traženo rešenje. Portal eUprava Republike Srbije će građanima i privrednicima olakšati komunikaciju sa državnim organima i celokupnom javnom administracijom.

Portal eUprave promovisan je povodom Dana digitalne agende koji se ove godine prvi put obeležava u Srbiji i koji će se svake godine obeležavati 11. juna. Digitalna agenda za Srbiju uvedena je po ugledu na Digitalnu agendu Evrope, koja predstavlja jednu od sedam vodećih inicijativa ekonomskog razvoja Evropske Unije.

Prošle godine, na današnji dan održana je prva sednica Vlade bez papira, potpuno elektronski. Danas, posle godinu dana stvorena je mogućnost i za građane, da elektronski, putem Иnterneta, poručuju dokumenta.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je rekao da je zahvaljujući elektronskim sednicama Vlade ostvaren efikasniji rad, veća transparentnost, dostupnost materijala. Premijer je prilikom predstavljanja portala eUprave najavio i da će se dodatno povećati efikasnost rada na sednicama Vlade, usvajanjem novog Poslovnika o elektronskom radu Vlade, kojim će se omogućiti slanje predloga za sednice Vlade uz korišćenje sertifikovanih elektronskih potpisa, a već je usvojena Uredba o elektronskom kancelarijskom poslovanju.

“Građani danas mogu putem Internet portala eUprave u bilo koje vreme, u udobnosti svoje kuće ili van posla, dobiti potvrde, dozvole i druga neophodna dokumenta. Više neće morati da čekaju u redovima ispred šaltera. Za sada je ograničen broj usluga, ali je naš plan da u naredne dve godine građanima na lak i efikasan način postane dostupno preko 500 usluga.”, izjavio je predsednik VladeMirko Cvetković i pozvao sve institucije javne uprave da što pre omoguće elektronske servise portalom eUprave, kako bi efikasnije služile svim građanima i privrednicima.

Portal eUprava je rezultat projekta Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i Republičkog zavoda za informatiku i Иnternet kao nosilaca ovog projekta, ali i rezultat rada mnogobrojnih državnih institucija i lokalnih samouprava koje su na Portalu objavile svoje elektronske usluge i informacije vezane za usluge koje pružaju građanima i privredi. U saradnji sa Ministarstvom Finansija i Narodnom Bankom Srbije realizovan je sistem koji omogućava elektronsko plaćanje taksi.

Portal je napravljen tako da se na jednostavan i brz način mogu pronaći informacije o traženim dokumentima. Trenutno jedostupno preko 50 elektronskih usluga koje pruža 27 različitih institucija. Da bi građanin bezbedno koristio uslugu putem portala eUprave, mora imati kvalifikovani elektronski potpis. Ovakav potpis svako može imati besplatno na novoj ličnoj karti sa čipom.“,izjavila je ministarka Matić.

Najboljem mladom preduzetniku za 2009. godinu Sonji Ilić iz Beograda premijer je uručio elektronski sertifikovani potpis. U prisustvu ministarke Matić, Sonja je putem portala eUprave podnela Agenciji za privredne registre zahtev za izdavanje izvoda za preduzetnika, koji se koristi za dokazivanje da je poslovanje preduzeća registrovano.

Tim povodom je preduzetnica Sonja Ilić izjavila: „Portal eUprave značajno unapređuje neke od administrativnih usluga koje dugo traju na šalterima i na taj način olakšava rad moje firme. Sigurna sam da će ova usluga biti od velike koristi svim građanima, i mladima i starijima, i da će firme moći da ostvare značajne uštede.“

Damir Baralić, Direktor Republičkog zavoda za Internet je rekao da iskustva zemalja u regionu pokazuju da se ova usluga intenzivno razvija i sve više koristi.

„Korisnici Portala, građani i privrednici, imaju mogućnost da na Portalu popune odgovarajući formular (koji je nadležna institucija objavila na Portalu), izvrše plaćanje takse ukoliko je to potrebno i proslede svoj zahtev nadležnom organu. Plaćanje je moguće Dina karticama, klasičnim uplatnicama i uobičajenim eBanking servisom. Građanima se u skladu sa njihovim odabirom i propisima nadležne insitutcije dokument isporučuje običnom ili elektronskom poštom, na šalteru ili elektronski preko Portala.“, rekao je Baralić.

Digitalna agenda za Srbiju koju razvija Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo sastoji se od Strategije informacionog društva i Strategije elektronskih komunikacija. Digitalna Srbija će u godinama koje dolaze kao svoj prioritet imati razvijanje e-poslovanja, uključujući: e-upravu, e-trgovinu, e-pravosuđe, e-zdravlje i e-obrazovanje i razvoj infastrukture pomoću koje će ovi servisi biti dostupnu građanima u svim delovima naše zemlje.

Adresa portala: www.eUprava.gov.rs

Leave a Reply