Događaji · IT

Obeležen Dan Službe informatike Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u Domu garde na Topčideru svečano obeležen 21. februar – Dan Službe informatike Vojske Srbije.

U saopštenju se navodi da je Dan Službe informatike VS ustanovljen u znak sećanja na vreme kada je, pre 36 godina, formirana prva vojna organizacijska celina u čijoj je nadležnosti bila obrada podataka.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, načelnici uprava Generalštaba, predstavnici preduzeća, kompanija i firmi u oblasti telekomunikacija i informatike, kao i mnogobrojni prijatelji vojnih informatičara.

Načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba VS general-major Radivoj Vukobratović naglasio je da o značaju informatike najbolje svedoči karakter vremena u kojem živimo, a to je informatičko doba, vreme interneta, automatizacije svih procesa i kodifikacije gotovo svih zbivanja oko nas.

Značaj i iskustva informatike u sistemu odbrane posebno se ogledaju u zahtevima koje dobijamo od rukovodećih i komandnih struktura za iznalaženje novih, kvalitetnijih rešenja i potpuniju informatičku podršku svih procesa u sistemu odbrane, objasnio je Vukobratović.

Prema njegovim rečima, ti zahtevi istovremeno su i najbolji pokazatelj poverenja koje sistem odbrane ima u Službu informatike.

On je dodao da pored zahteva koje te strukture iznose pred ovu službu, one pokazuju i izuzetno razumevanje za tempo realizacije zadataka.

Vukobratović je istakao da se to se najbolje vidi kroz određivanje realnih rokova za izvršavanje zadataka, ali i kroz izbor prioriteta u Vojsci, među kojima su u samom vrhu i opravdani zahtevi pripadnika Službe informatike za nabavku savremene računarske opreme i tehnologije, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply