IT

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT

Uprava za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Vlade Republike Srbije ugostila je danas, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u informacionim i komunikacionim tehnologijama (IKT), više od 300 devojčica iz osnovnih škola širom Srbije.

 

Ove devojčice posetile su i vodeće IKT kompanije (Telekom Srbija, Telenor, Vip mobajl, Komtrejd, IBM, HP, Majkrosoft, Erikson, Huavej, Intel, Orakl, SAP), javne ustanove iz ove oblasti, kao i tehničke fakultete.

Nakon toga, u Klubu poslanika organizovana je svečana ceremonija dodela nagrada “Naj IKT devojčica“ za najbolje radove na temu “Zašto volim internet“ i “Čemu mi služi mobilni telefon.“

U večernjim časovima, na žurci “Career Mixer”, studentkinje tehničkih fakulteta sastaće se sa uspešnim ženama u IKT industriji i dobiti smernice za razvoj karijere.

Tom prilikom biće dodeljene i nagrade za najbolje video-radove studentkinja na temu “Šta možeš u Srbiji 2020. zahvaljujući širokopojasnom internetu?“.

Cilj ovog događaja jeste da se devojčicama i devojkama približe zanimanja u oblasti informacione i telekomunikacione tehnologije, prirodnih nauka i inženjerstva.

Takođe, ideja je da im se predstave mogućnosti koje im se pružaju pri zapošljavanju u ovim oblastima, kao i da se one osnaže za to da prilikom odabira svojih profesija ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i sposobnostima, navodi se u saopštenju Uprave za Digitalnu agendu.

Leave a Reply