pks
IT

Obeležen svetski dan telekomunikacija i informacionog društva

Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević učestvovao je na okruglom stolu povodom obeležavanja Svetskog dana telekomunikacija organizovanog od strane ministarstva i Privredne komore Srbije.

Vasiljević je podsetio da je IT potrošnja u Srbiji iznosi 58 evra po glavi stanovnika, dok je prosek u prvih 15 zemalja u EU oko 600 evra, kao i da je država napravila poseban paket podsticajnih mera pomoći za razvoj softverske industrije.

pks

Korišćenjem interneta raste produktivnost za više od 10 odsto u sektoru malih i srednjih preduzeća, rekao je predstavnik Privredne komore Srbije Zdravko Jelušić. Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća koja koriste informaciono-komunikacione tehnologije i internet imaju dva puta veći izvoz i isto toliko puta brže rastu od ostalih.

U svetu se 17. maja obeležava Dan telekomunikacija i informacionog društva, na godišnjicu potpisivanja prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, odnosno na dan formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Parizu.

Ovogodišnja tema Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je, kao što je u svojoj poruci izneo Generalni sekretar UN Ban Ki-mun, Informaciono komunikacione tehnologije i poboljšanje bezbednosti na putevima.

One thought on “Obeležen svetski dan telekomunikacija i informacionog društva

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    “Obeležen je svetski dan telekomunikacija i informacionog društva” i odrzan je “Okrugli sto povodom “Međunarodnog dana telekomunikacija i informacionog društva”, ali detaljniju belesku prema “Okvirnoj agenda događaja” nisam jos uspeo da pronadjem, osim u “tragovima” u tekstovima: http://www.pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=7327, “Izazovi informacionog društva” (RTS) i “Zadatak mora biti završen” (RTS).

    Zasto, ako vec sve nade u oporavak srpske privrede polazemo u IKT “industriju”?

Leave a Reply