Događaji · IT

Obeleženo 60 godina Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Svečanom akademijom danas je proslavljeno 60 godina od osnivanja Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.
Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović rekao je tom prilikom da Elektrotehnički fakultet svojim radom unapređuje razvoj Srbije.

Elektrotehnički fakultet osnovan je 1948. godine, ali je profesor Stevan Marković prvo predavanje iz elektrotehnike održao 1894. godine pri Inženjerskom odeljenju Velike škole u Beogradu.

Profesor Marković osnivač je Elektrotehničke katedre na Visokoj školi, a već 1898. godine osniva i elektroinženjersku laboratoriju.

Elektrotehnički predmeti se od tada neprestano izučavaju, prvo na Velikoj školi, a zatim i na Univerzitetu, osnovanom 1905. godine.

Od tih predavanja i kurseva, 1935. godine obrazovano je Inženjersko odeljenje, a zatim je formiran i Mašinsko-elektrotehnički odsek, na kome su 1937. godine oformljeni mašinski, aeronautički, energetski i telekomunikacioni smer.

Elektrotehničko odeljenje ustanovljeno je 1946. godine da bi samo dve godine kasnije, Uredbom Vlade Narodne Republike Srbije, 21. juna preraslo u Elektrotehnički fakultet, na kome su studentima ponuđeni smerovi energetike i telekomunikacije, a 1955. godine i Fizička elektronika.

Razvoj Elektrotehničkog fakulteta prati svetski tehnološki razvoj, pa je 1987. godine formiran smer Računarstvo i informatika.

Fakultet današnjim studentima nudi sedam odseka – elektroniku, energetiku, fizičku elektroniku, računarsku tehniku i informatiku, kao i odsek za signale i sisteme, softversko inženjerstvo i telekomunikacione i informacione tehnologije, a u okviru ponuđenih smerova organizovano je deset katedri.

Od 2003. godine na Elektrotehničkom fakultetu izvršene su opsežne reforme nastavnih planova i programa u okviru Bolonjske deklaracije.

Leave a Reply