Događaji · IT

Obradović otvorio 26. balkansku matematičku olimpijadu

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović otvorio je prekjuče u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 26. balkansku matematičku olimpijadu na kojoj učestvuju mladi matematičari srednjoškolci iz 11 zemalja i gosti iz osam evropskih država.

Foto: Tanjug

Obradović je na otvaranju olimpijade koja se prvi put održava u Kragujevcu istakao da je ovo peta olimpijada kojoj je Srbija domaćin, i ocenio da naša zemlja na taj način potvrđuje lidersku poziciju u regionu na nivou obrazovanja.

Ministar je naglasio da je Srbija ostvarila zapažene rezultate na dosadašnjim takmičenjima matematičara i da je bila u samom vrhu među pobednicima, i dodao da reforme obrazovnog sistema koje se sprovode u Srbiji imaju za cilj da našu zemlju približe savremenim evropskim standardima.

On je ocenio da je obrazovanje u tom smislu jedna od najpotrebnijih i najkorisnijih društvenih investicija koja će Srbiju najbrže približiti tom cilju.

Obradović je ukazao na to da naša zemlja kroz obrazovanje treba da postane demokratski institucionalno sređena i ekonomski razvijena država, sa odgovarajućom infrastrukturom, kompatibilnom sa standardima EU i sa privredom zasnovanom na znanju.

Ministar je u Kragujevcu ponovio i da umanjenje sredstava za obrazovanje predviđeno rebalansom budžeta neće dovesti u pitanje rad obrazovnog sistema u Srbiji, i precizirao da će Ministarstvo iz budžeta dobiti milijardu i 170 miliona dinara manje.

Organizatori Balkanske olimpijade su Društvo matematičara Srbije, uz finansijsku podršku Ministarstva prosvete, gradske uprave Kragujevca, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Beograd i Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj.

Na matematičkoj olimpijadi učestvuju takmičari iz Albanije, BiH, Bugarske, Grčke, Kipra, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Turske, Crne Gore i Srbije, a kao gosti takmičari iz Velike Britanije, Italije, Francuske, Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana, Azerbejdžana i Češke.

Predsednik Društva matematičara Srbije Branislav Popović rekao je da će se svaka od zemalja predstaviti se ekipom od šest takmičara i dva rukovodioca, tako da će u takmičenje biti uključeno više od 200 učesnika.

Najbolji u takmičenju iz matematike, koje će trajati do 4. maja, biće nagrađeni medaljama.

Leave a Reply