IT

Očekuje se umereni rast srpskog IT tržišta u periodu recesije

Društvo za informatiku Srbije i Udruženje informatičke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije organizovali su 15. decembra okrugli sto „IT tržište i delatnosti u Srbiji i recesija“. Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici Vlade, IT analitičari i pojedine velike IT kompanije i korisnici IT.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije, Jasna Matić izjavila je da će IT sektor u Srbiji u narednom periodu moći da pruži stranim firmama dobru ponudu za smanjenje troškova uz zadržavanje konkurentske prednosti. Ova ponuda pre svega je usmerena ka malim i srednjim preduzećima iz EU, koja ne mogu svoju proizvodnju da premeste na neke jeftinije i dalje destinacije.

Ona je istakla da šansu za IT sektor u Srbiji vidi u tome što će velike svetske firme u periodu recesije, kada prođe prvi udar, pokušati da ostvare uštede i reorganizuju svoje poslovanje tako da smanje troškove, a zadrže tržišta, kupce, proizvode i svoju konkurentsku prednost.

Takođe, Matić je ukazala na to da je recesija globalna i da će i Srbija sigurno biti pogođena, i dodala da su neki njeni uticaji već vidljivi jer su naši najveći izvoznici već pogođeni stagnacijom i recesijom u EU, pa se beleži pad narudžbina i slanje zaposlenih na neku vrstu prinudnog odmora.

Ona je ocenila da je dobro to što će privredni rast u Srbiji, iako mali, ostati pozitivan, što će našu zemlju izdvojiti u Evropi kao jednu od retkih koje će ipak ostvariti rast.

IT analitičar Milovan Matijević iz „Mineca“ naveo je da je po preliminarnim rezultatima u četvrtom kvartalu ove godine 15 najvećih IT distributera u Srbiji zabeležilo pad od 15 odsto. Uočava se usporavanje rasta IT tržišta i to posebno u trećem kvartalu, tako da će se rast IT tržišta ograničiti na oko 20% ili po nekim prognozama čak na 12%, a što je tek trećina od rasta u prošloj 2007. godini.

Matijević procenjuje da IT tržište neće “pasti” u 2009. godini, već će rasti nižom stopom, i dodao da od januara do septembra sledeće godine IT branšu očekuje “duga niska sezona”, što bi trebalo iskoristiti za reorganizaciju preduzeća, povećanje njihove efikasnosti i njihovo ukrupnjavanje.

Ohrabrujuće je, što se moglo čuti da mnoge kompanije, državni organi, banke i javna preduzeća najavljuju i u 2009. nastavak obimnog investiranja u IKT i nova IT rešenja. Na primer, Telekom Srbija planira investiranje oko 20 milijardi dinara u IT. Planira se oko 200.000 novih ADSL priključaka, dostizanje nivoa od 96% digitalizacije telekomunikacione infrastrukture i sl. “Banca Intesa“ će u 2009.-oj godini nastaviti sa konsolidacijom IT nfrastrukture. Microsoft u Srbiji projektuje 2009. manji rast nego u ovoj godini ali očekuje da on bude veći nego u većini zemalja u Evropi.

Na skupu su se čuli i mnogi predlozi mera koje bi doprinele umanjivanju efekata recesije. Predloženo je stavaranje povoljnijih uslova za izvoz IT opreme i usluga, bolji status domaćih IT kompanija na tenderima, pokretanje masovnih akcija za IT opismenjavanje, brži razvoj e-uprave i e-trgovine i dr.

Inicirano je i da se pri Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo obrazuje IT FORUM, u okviru koga bi se detaljno analizirale i operacionalizovale inicijative koje mogu da doprinesu smanjivanju štetnih efekata recesije i afirmaciji IT delatnosti kao kvalitetnog činioca razvoja Srbije.

Leave a Reply