IT

Od danas operativan IGIS sistem za obradu geodetskih podataka

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je cilj projekta IGIS uspostavljanje kapaciteta u Srbiji za obezbeđenje geoinformacija i visokotehnoloških komponenti radi unapređenja nacionalnih kapaciteta u primeni geodetskih podataka.

Vučić je na konferenciji za novinare održanoj povodom projekta „Nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka i centar za daljinsku detekciju za Republiku Srbiju“ na osnovu sistema IGIS, koji je od danas operativan, naveo da pomenuti projekat sprovodi Republički geodetski zavod, u saradnji sa francuskim konzorcijumom IGN France International i Astrium EADS.

igis

On je istakao da će država pružiti punu podršku sprovođenju ovog projekta, i precizirao da njegova vrednost iznosi 16,2 miliona evra, od čega je 11,2 miliona odobreno na osnovu kreditnog sporazuma sa Francuskom.

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić naglasio je da će realizacija ovog projekta doprineti rešavanju pitanja katastra u Srbiji, što je od velikog značaja jer bez tog rešenog pitanja naša zemlja ne može krenuti ka Evropskoj uniji.

Ilić je naveo da će podatke sakupljene na ovaj način koristiti sve državne institucije, i dodao da je to neophodno i za brže i lakše izdavanje građevinskih dozvola, kao i za otvaranje Kancelarije za brze odgovore.

On je ukazao na to da se svi važni zakoni u oblasti građevine, među kojima i zakon o planiranju i izgradnji, oslanjaju na kastar, i izrazio zahvalnost evropskim i svetskim institucijama, a naročito Vladi Francuske i Svetskoj banci, na pomoći u realizaciji ovog projekta.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio saopštio je da je pred početak konferencije imao radni sastanak sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, na kojem je istaknut značaj ovog projekta.

Denio je napomenuo da je IGIS najvažniji projekat Francuske u Srbiji u poslednjih nekoliko godina ne samo u finansijskom smislu, već i po efektima strukturalnosti.

On je objasnio da će projekat imati višestruke efekte, odnosno da će doprineti modernizaciji same države i samim tim pomoći Srbiji u procesu pristupnih pregovora sa EU, s obzirom na to da je nova infrastruktura kompatibilna sa evropskim standardima.

Takođe, njegova realizacija omogućiće i napredak u više oblasti, uključujući poljoprivredu, a biće i važan izvor prihoda za Srbiju, dodao je Denio, uz ocenu da je Srbija sada osposobljena za korišćenje najsavremenijih i najefikasnijih tehničkih mogućnosti.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Zoran Krejović rekao je da će Srbija imati višestruku korist od ovog projekta, što, između ostalog, podrazumeva i završavanje administrativnih poslova na jednom šalteru.

Korist će se odnositi i na primenu u poljoprivredi, kroz tačno sagledavanje zasejanih površina i samim tim lakšu kontrolu korišćenja subvencija, ukazao je Krejović.

On je objasnio da je ovaj petogodišnji projekat dizajniran tako da zahvaljujući progresivnoj isporuci optimizuje efektivnu obradu novoprikupljenih satelitskih i aviofotogrametrijskih snimaka.

Prema njegovim rečima, glavna implementacija IGIS projekta, do pune operativnosti, trajala je poslednje tri godine, od 23. septembra 2010. do 20. novembra 2013. godine.

Naredne dve godine su, kako je dodao, predviđene za osnovno održavanje i redovno obezbeđivanje satelitskih snimaka.

Leave a Reply