E-servisi · IT · Telekomunikacije

Od naredne godine uvođenje “elektronske vlade”

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da će od 1. novembra internet domeni državnih institucija biti promenjeni sa sr.gov.yu na sr.gov.rs i najavila da će od naredne godine biti uvedena “elektronska vlada”.

Matić je na konferenciji za novinare, održanoj povodom 100 dana rada Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, navela da će do kraja godine biti raspisan tender za javnu nabavku usluge uvođenja elektronske uprave, koja će omogućiti da se sednice Vlade održavaju elektronski, bez upotrebe papira.

Ona je ukazala na to da bi do kraja godine trebalo da počne javna rasprava o strategiji razvoja telekomunikacionih usluga u Srbiji, koja bi, između ostalog, omogućila prelazak emitovanja TV i radio signala sa analognog na digitalni do 2015. godine.

Matić je, kad je reč o rezultatima Ministarstva u pomenutom periodu, istakla da je počela liberalizacija tržišta interneta i da se cene tih usluga smanjuju.

Ona je objasnila da se u okviru liberalizacije priprema demonopolizacija konekcije za internet, gde monopol drži kompanija “Telekom Srbija”, i dodala da će to omogućiti još kvalitetniji pristup globalnoj informatičkoj mreži i pri tom dovesti do smanjenja cena usluga.

Matić je takođe podsetila na to da je Vlada donela odluku o uvođenju sistema bežične telefonije CDMA, koja je namenjena ruralnim sredinama, i rekla da je u toku i priprema za uvođenje vajmaks bežične komunikacije visokog kvaliteta, koju omogućava širokopojasni internet.

Prema njenim rečima, zahvaljujući Ministarstvu za telekomunikacije, u skupštinskoj proceduri nalazi se zakon o poštanskim uslugama i osnivanju agencije za poštanske usluge koja bi trebalo da omogući pružanje kvalitetnijih usluga građanima u toj oblasti.

Leave a Reply