IT

Odobrena pomoć za digitalizaciju starih filmova

Evropska komisija 21. marta je dala zeleno svetlo za francuski plan pomoći za digitalizaciju kinematografske baštine. U obrazloženju se navodi da taj projekat doprinosi promociji kulture, bez narušavanja konkurencije. Projekat se odnosi na filmove snimljene pre 1999. godine, a među prvih 2.500 u francuskom planu su dugometražni filmovi snimljeni nakon 1929, filmovi Žana Koktoa (Jean Cocteau), Žilijena Divivijea (Duvivier), Rene Klera (Clair) i Alena Renea (Alain Resnais). Planirano je da se na to potroši 400 miliona evra.

“Srećan sam što mogu da podržim korisćenje digitalne tehnilogije za očuvanje starih filmova za buduće gerenacije jer sam uvren da će ta inicijativa doprineti da se prida značaj bogatstvu evropske kinematogradfske baštine bez narušavanja konkurencije”, izjavio je komesar za konkurenciju Hoakin Almunija (Joaquin Almunia).

U plan se mogu uključiti kratkometražna i dugometražna dela snimljena do 1999. godine, kao i nemi filmovi. Kako se navodi u saopštenju Komisije, reč je o filmovima čiji su izgledi za komercijalizaciju ili neizvesni ili na dugom štapu.

Komisija je izrazila očekivanje da će digitalizovana dela biti štavljena na raspolaganje javnosti.

Očekuje se da će za to biti izdvojeno 400 miliona evra za period od šest godina.

Francuski ministar kululture Frederik Miteran (Frederic Mitterrand) najavio je prošlog maja, tokom Kanskog gestivala, plan od 100 miliona evra za digiralizaciju 10.000 filmova, 10 miliona traka.

Leave a Reply