IT

Održan jednodnevni seminar pod nazivom „Upravljanje informacionim sistemima u finansijskim institucijama“

Tokom prošle nedelje u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, kompanija Smart d.o.o. u saradnji sa Privrednom komorom Srbije održala je besplatan jednodnevni seminar pod nazivom “Upravljanje informacionim sistemima u finansijskim institucijama“.

Na seminaru su predstavljena moguća rešenja za sprovođenje Odluke o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemima u finansijskim institucijama. Uz zajedničko druženje sa prisutnima na seminaru se diskutovalo o faktorima poslovnih procesa kada su u pitanju standard ISO 27013, vođenje projekata po PMI metodologiji, i o SQL 2012 serveru.

Seminar je otvoren pitanjem: Ako je Odluka Narodne banke o minimalnim standardima upravljanja odgovor, šta je onda pitanje? Predavanje na ovu temu održao je Prof. dr Milan Kukrika dipl. Ing. ISMS, SMS, BCMS Lead Auditor & Approved Tutor. Prof. dr Milan Kukrika je govorio je o predloženoj metodologiji uvođenja standarda, prednostima korišćenja standarda i o standardu ISO 27013 kao osnovi za zajedničku implementaciju standarda ISO 27001 i ISO 20000.

Nakon toga predavanje na seminaru pod nazivom “Upravljanje projektima u finansijskim institucijama po PMI metodologiji” je održao Goran Vučetić, Project Portfolio Manager. On je pričao o ulozi i značaju projektnog upravljanja u organizaciji, interakciji između projekata i redovnih radnih zadataka. Govorio je konkretno o PMI metodologiji iz Upravljanja projektima i o tome kakve su to koristi od primene Upravljanja projektima u finansijskim institucijama. Takođe se osvrnuo se na specifičnost finansijskog sektora i projekata koji se sprovode unutar njega.

Seminar je završen predavanjem na temu “Bezbednost SQL Server 2012”. Predavanje je održao gospodin M.Sc. Miloš Milosavljević, MSDBA, MCT, MCITP, MCTS iz Privredne komore Srbije. Prisutnim učesnicima seminara gospodin Miloš Milosavljević je prikazao visoke performanse vezane za bezbednost SQL Server 2012 platforme. Predstavio je Microsoft SQL server autentifikaciju, autorizaciju i preporuke dobre prakse. Bilo je reči o tome kako zaštiti podatke u SQL Server tabelama koristeći ugrađenu kriptografiju. Predavač je govorio o praćenju i evidentiranju aktivnosti unutar baze podataka. Kao i o tome kako je definisanje aktivnosti moguće vezati za automatske notifikacije.

Seminaru je prisustvovalo 50 predstavnika različitih kompanija, kojima je predstavljeno kako da kroz upotrebu ISO standarda, PMI metodologije i uz korišćenje SQL Servera 2012 unaprede i usavrše svoje poslovanje.

Leave a Reply