IT

Održan Regionalni Forum za unapređenje istraživanja u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija (IKT)

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić i potpredsednk Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, otvorili su Regionalni Forum za unapređenje istraživanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), koji je održan u hotelu Hajat u Beogradu 30.novembra 2010. godine.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, u saradnji sa Evropskom Komisijom, organizovali su ovaj događaj, koji je od ključnog značaja za dalji razvoj istraživanja u ovoj oblasti za region Zapadnog Balkana. Na Forumu su učestvovali najviši predstavnici nadležnih ministarstava iz regiona, visoki predstavnici Evropske Komisije, kreatori politika istraživanja IKT i eminentni istraživači iz ove oblasti.

„Ikt je pokretač inovacija, produktivnosti i sveukupnog razvoja privrede i društva. Stoga, želim da naglasim da je investiranje u istraživanje u ovoj oblasti od najveće važnosti za budućnost regiona Zapadnog Balkana. Privatni sektor i Vlade država Zapadnog Balkana bi trebalo da ojačaju okvire saradnje i ulože maksimalne napore u pospešivanju istraživanja, razvoja i inovacija, kako bi postavili temelje budućeg tehnološkog napredka regiona.Svrha ovog Foruma je upravo jedan od načina institucionalizacije regionalne saradnje, čiji se rezultat ogleda u zajedničkoj izjavi i usvajanju akcionog plana, od strane najviših predstavnika nadležnih državnih institucija zemalja Zapadnog Balkana, da se ubrza proces integracije regiona u Evropski istraživački prostor. U sledećih tri nedelje očekuje se osnivanje regionalne radne grupe, čiji će članovi biti predstavnici nadležnih ministarstava koji će, između ostalog, kreirati zajedničku platformu za razmenu iskustava i pratiti usaglašavanje i implementaciju nacionalnih strateških politika iz ove oblasti“ – naglasila je ministarka Matić.

Regionalni Forum iniciran je i uspostavljen u okviru projekta WINS-ICT, Podrška zemljama Zapadnog Balkana u oblasti IKT (Western Balkan Countries Inco-Net Support in the field of ICT – WINS-ICT). WINS-ICT je finasiran kroz Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj EU – FP7, tematska oblast IKT, a Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije je partner ovog projekta. Ovo je zvršni Forum u okviru projekta čija implementacija traje do kraja 2010. godine.

“Srbija će u predstojećem periodu imati 1.800 naučnika u domenu informaciono-komunikacionih tehnologija, što je 800 više nego u prethodnom ciklusu naučnoistraživačkog rada. Srbija je do sada imala dobar uspeh u evropskm projektima jer su naši istraživači imali bolji uspeh od evropskih, ali je još mali broj njih uključen u evropske projekte” – zaključio je Đelić.

Forum je uspostavljen kao mesto razmene najboljih praksi i dijaloga sa ciljem pospešivanja istraživanja i razvoja u oblasti IKT, na nacionalnom i regionalnom nivou. Takođe, Forum je fokusiran i na jačanje saradnje sa zemljama Evropske Unije i na brže integrisanje istraživačkih organizacija Zapadnog Balkana u Evropski istraživački prostor (European Resarch Area – ERA). Predstavnici zemalja regiona Zapadnog Balkana i stručnjaci Evropske komisije izložiće njihova iskustva i dosadašnje rezultate istraživanja i tehnološkog razvoja u oblasti IKT u zemljama EU)

Leave a Reply