IT

Održana HR konferencija

Juce i prekjuce, 3. i 4. decembra u hotelu Hajat u Beogradu održana je prva godišnja konferencija o ljudskim resursima u organizaciji Asocijacije HR Profesionalaca (www.hr-asocijacija.org.yu ) i Saveta stranih investitora (FIC, www.fic.org.yu).

Konferencija “HR na raskrscu” okupila je menadzere i direktore ljudskih resursa (skracenica HR ? engl. human resources), rukovodioce koji se bave kompenzacijama i beneficijama, obukom i razvojem zaposlenih, njihovom bezbednoscu na radu i drustveno odgovornim poslovanjem (skracenica CSR ? engl. corporate social responsibility ), ali i specijaliste za zaposljavanje i posredovanje u zaposljavanju, kao konsultante, trenere poslovnih vestina, studente koje HR zanima ili su vec aktivno ukljuceni u HR.


Medju ucesnicima prve HR konferencije bile su domace i strane obrazovneinstucije, kako iz formalnog akademskog obrazovanja tako i iz neformalnog i prakticnog obrazovanja koje se bavi razvojem posebnih specijalizovanih znanja i vestina u menadzmentu u liderstvu.

Tokom dva dana plenarnih sednica, debata i interaktivnih diskusijaucesnici, gosti, sponzori i medijski poslenici imali su prilike darazmene iskustvai prosier svoja znanja, upoznaju se sa ulogama HR sektora vidjenom iz razlicitih uglova, predstavnika Vlade Srbije, sindikata, struke, stranih direktora i domacih i stranih trenera.

HR odeljenja, zakljucak je konferencije “HR na raskrscu”, iako su nasledili nekadasnju kadrovsku sluzbu, predstavljaju znacajnu i sistemsku promenu u nacina rukovodjenja, upravljanja ljudima i ciljevima kompanije, sto zahteva promenu pre svega nacina razmisljanja i pristupa zaposlenima.

HR odeljenja, pored selekcije kadrova i administrativnog dela, imaju ulogu nosilaca promena, treba da komuniciraju te promene interno i budu njihovi agenti.

Isto tako, oni koji se bave ljudskim resursima imaju zadatak da pripreme zaposlene na to da su promene USLOV opstanka i pomognu im da se na njih adaptiraju. HR odeljenja imaju ulogu razvijanja odgovornosti i povecanja produktivnosti i efikasnositi svakog posebnog sektora, oni su tu da povezu timove i ljude, olaksaju i ubrzaju procese.

Zaposleni u ljudskim resurisma imaju zadatak promovisanja koncepta STALNOG usavrsavanja (popularni “lifelong learning”) i tu su da koncept i konkretno podrze valjanim i pravovremenim odabirom i organizacijom edukacije i treninga za zaposlene.

Zakljucak sa panel diksusije drugog dana konferencije na kome su ucestvovali Snezana Bogdanovic iz Ministarstva rada, Milos Miric iz Foruma stranih investitora i Dusko Vukovic iz Samostalnog sindikata gradjevinske industrije (iz Unije poslodavaca nisu se odazvali pozivu za ucesce) rasveeljeno je da HR ima ulogu i interne komunikacije i amortizera i medijatora medju sindikatima, poslodavcima i zaposlenima.

Konacno, uloga HR je kljucna kad je rec o STRATEGIJI kompanije, dugorocno. Zato to nije isto sto i nekadasanja kadrovska sluzba, mada je njen prirodni nastavak. HR je tu da vam omoguci da date svoj puni potencijal i da pravi covek bude na pravom mestu. To je, slozicete se,
savim drugaciji nacin razmisljanja – ne servis kompanije, vec
menadzment i liderstvo koje podstice i inspirise, i deluje kao
katalizator u procesima i odnosima u kompaniji. LJUDI su srz svakog
posla.

Kako je istakla Snezana Samardzic Markovic, Ministar za omladinu i sport koja je otvorila prvu godinju HR konferenciju, na ljudima koji se bave ljudskim resursima je i da pomognu Ministarstvu oko strategije zadrzavanja mladih da ne odu iz Srbije, oko njihovog brzeg, boljeg, i lakseg zaposljavanja i prilagodjavanja ovom dinamicnom trizistu. Preduzetnistvo je ono sto medju mladima podize kapacitet za inovacije, i HR je tu da pripogne oko sertifikacije u sferi neformalnog obrazovanja, i postavi standarde.

Preduzetnistvo je presudno za podizanje kapaciteta za inovacije i preuzimanje odogovrnosti I aktivno ucesce u drustvu. Medju million mladih (racunajuci doba od 15 do 30 godina koje je obuhvatilo istrazivanje ministarstva) od kojih je 700 000 zaposleno, 80 odsto radi za drugoga”, rekla je Samardzic Markovic. Detaljne rezultate istrazivanja Ministarstva, kako je najavljeno, ocekujemo na prolece..

Naredni koraci Asocijacije HR Profesionalaca bice organizacija CRM predavanje i HR Knowledge Fair-a, drugog po redu , u martu 2008. godine.

Sire informacije o HR Konferenciji 07 – HR na raskrcu i fotografije sa dogadjaja bice dostupne tokom naredne nedelje na sajtu www.hr-asocijacija.org.yu

Leave a Reply