Događaji · IT

Okrugli sto o primeni informacionih tehnologija u preduzećima u kriznim uslovima

Služba za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa organizovala je danas, u Skupštini Vojvodine, okrugli sto o primeni informacionih tehnologija u malim i srednjim preduzećima i javnim institucijama u kriznim uslovima. Okrugli sto je okupio predstavnike Društva za informatiku, Privredene komore Vojvodine, Inženjerske komore Srbije, vojvođanskih lokalnih samouprava, pokrajinskih organa, direkcija i službi.

Otvarajući skup, potpredsednik Skupštine Vojvodine Martih Zloh je rekao da kriza, koja je zahvatila ceo svet, uzima sve veći zamah i kod nas.
– Mnoga preduzeća u Srbiji već uveliko osećaju uticaj ekonomske krize. Smanjena potražnja utiče na smanjenje proizvodnje što dovodi do nedostatka novca, smanjenja broja zaposlenih i drugih posledica. Postavlja se pitanje šta raditi u tim uslovima. Da li čekati da se kriza reši na svetskom nivou, pa da se i u Srbiji stanje vrati na nivo pre krize? Naprotiv, u ovom trenutku je potrebno sagledati stanje u kome se nalazimo, napraviti plan za ublažavanje i prevazilaženje krize, podići efikasnost preduzeća, konkurentnost na regionalnom i svetskom nivou. Smanjenje troškova proizvodnje biće sve češći poslovni zahtev – rekao je potpredsednik Martin Zloh. On je dodao da je poznato da se u Srbiji troši i do 4 puta više energije po jedinici proizvoda nego što je to slučaj u svetu. Energetska efikasnost kojoj, na žalost nije posvećeno dovoljno pažnje, direktno utiče na konkurentnost na tržištu i sudbinu preduzeća u kriznim uslovima. Ovaj i mnogi drugi aspekti moraju se rešavati u svakom preduzeću radi bezbolnijeg prolaska kroz krizu i osposobljavanja za konkurenciju na domaćem i stranom tržištu.

– Informacione tehnologije, odavno su postale poslovna funkcija svakog preduzeća i organa državne uprave. Automatizacija poslovnih procesa, pravovremena dostupnost poslovnim informacijama, podrška poslovnom odlučivanju korišćenjem informacionoh tehnologija nezamenjiv su faktor prevazilaženja krize u svakom preduzeću i javnoj upravi. Siguran sam da racionalnalnim investiranjem u IT u kriznim uslovima može početi oporavak svakog preduzeća i treba ga inicirati što pre – rekao je Martin Zloh.
Darko Samardžić iz Društva za informatiku Srbije, rekao je da preduzeća u kriznim situacijama upotrebom informacionih tehnologija, mogu da podignu profitabilnost svog biznisa. Upotrebom IT, ušteda u samoj infrastrukturi je do 50 odsto, dok je ušteda energije veća od 40 odsto.

Na današnjem skupu bilo je reči i o virtuelizaciji – savremenoj osnovi za stvaranje agilnog Data centra, kao pouzdanog partnera biznisu u prevazilaženju krize.

Leave a Reply