IT

Oksfordski model u “Skolkovu”

Britanski biznismen je ispričao moskovskim studentima kako da zarade od nauke. Guru u oblasti komercijalizacije univerzitetskih projekata iz Oksforda, Tim Kuk, je u moskovskoj školi za upravljanje „Skolkovo“ održao otvoreno predavanje. Preko tri sata je objašnjavao kako se maksimalno efikaso može ostvariti „transfer tehnologija“ – komercijalna saradnja između naučnika i biznismena.

Tim Kuk je u Moskvu prvobitno doputovao na poziv Instituta za razvoj ROSNANO kako bi održao predavanje za studente MFTI. Rukovodstvo „Skolkova“ koje sarađuje s Institutom predložilo je da se održi interaktivni master-klas i za studente poslovne škole.

Predavanje je trajalo oko tri sata. Ključna tema razgovora bila je razlika između nauke i biznisa. Kao primer Kuk je upotrebio oksfordski model, njihovu saradnju i svoje bogato iskustvo. On ima šta da podeli s drugima: nekoliko godina se bavio investicijama, zatim je radio u oblasti upravljanja i 1987.g. je osnovao Isis Innovation – kompaniju koja se bavi transferom tehnologije iz Oksfordskog univerziteta u različite kompanije. Trenutno je Isis najuspešniji univerzitetski centar za komercijalizaciju tehnologije u Velikoj Britaniji. Da bi stekli korist od naučnih pronalazaka naučnici i biznismeni treba da nađu zajednički jezik, uveren je stručnjak:

 

Zahvaljujući transferu tehnologija naučnici i biznismeni mogu da sarađuju. To su dve potpuno različite kulture. Naravno, oni se neće razumeti odjednom, ali će misliti da je tako. Potreban je posrednik koji će pomoći za početak komunikacije. Saradnja će biti efikasna samo u slučaju da treća strana dobro razume i naučnika i investitora. Nema jednog jedinog recepta za sve.

Pod „trećom stranom“ Kuk je podrazumevao menadžera kompanije koja realizuje naučni proizvod naučnika. Dakle, glavna Kukova zamisao se sastoji u tome da je rezultat ostvariv samo u dijalogu svih strana. Kuk je dao nekoliko saveta za početak uspešnog start-apa. Među osnovnim preporukama izdvojio je da treba da postoje vođa projekta, početni kapital, dobri stručnjaci i jasno formulisana ideja projekta.

Iskustvo Tima Kuka i njegov kompanije je vrlo dragoceno za centar „Skolkovo“ u razvoju jer na osnovu toga on može da formira sopstvenu kulturu inovacione delatnosti. Nije isključeno da će rukovodstvo centra pozivati i američke stručnjake radi razmene iskustva. Međutim, prilikom izbora inostranih stručnjaka takođe treba imati u vidu specifičnost ruskog mentaliteta smatra rukovodilac odeljenja za obrazovne projekte ROSNANO Natalija Jablonska:

 

Danas su svi oni koji razmišljaju o tome da pronađu svoje mesto u ovoj oblasti koja se brzo razvija zainteresovani da čuju šta se dešava u drugim zemljama. Tamo već postoji ekosistem, a mi ga tek formiramo. I cilj ovakvih predavanja je da vidimo kako se to odvijalo kod njih i šta mi treba da činimo u sledećih 10 godina. U vezi s preuzimanjem ja bih bila oprezna. Sve vodi ka tome da treba gledati šta su ljudi radili i učiti na greškama, jer su greške po pravilu zajedničke, a svaka zemlja ima svoje faktore uspeha. Po mom mišljenju naša kultura je ipak bliža evropskoj. Ona je više razgovorna, kod nas se više toga gradi na apriornom poverenju – čoveka u čoveka i na nepoverenju, ako se radi o institucijama.

To nije prvi zajednički projekat ROSNANO i „Skolkovo“. Dva najveća inovaciona centra već odavno vrše svojevrsnu razmenu predavača i međusobno se informišu o narednim aktivnostima. Tako su u okviru obrazovnog programa održana predavanja poznatih naučnika Erika Drekslera i Rolanda Bergmana. Takođe je stvoren zajednički koordinacioni centar za medicinska pitanja, ostvaruju se biznis-projekti u kojima učestvuju obe strane.

Leave a Reply