IT

Opasnosti koje nosi Svetski kup za korisnike mobilnih uređaja

Kako je prenos podataka u romingu mobilnih telefona uglavnom veoma skup, mnogi putnici na Svetski kupu u Brazilu verovatno će se odlučiti da koriste samo besplatne Wi-Fi pristupne tačke, a verovatno neće puno razmišljati o bezbednosti. Ovo je veoma rizičan pristup, jer svi podaci koji se šalju ili primaju na otvorenim Wi-Fi mrežama mogu biti presretnuti. Lozinke, PIN brojevi i drugi osetljivi podaci takođe mogu pasti u ruke sajber kriminalcima, ako se koriste javne stanice za punjenje uređaja – u Brazilu ovi javno dostupni punjači mogu biti veoma opasni.

Nesigurne Wi-Fi mreže

Stručnjaci za bezbednost kompanije Kaspersky Lab sproveli su istraživanje Wi-Fi pristupnih tačaka u Sao Paolu. Vozili su se 100 km po gradu i prijavili na više od 5.000 različitih pristupnih tačaka popularnih među turistima – parkovima, tržnim centrima, aerodromima i drugim atrakcijama. Istraživanje je pokazalo da 26% od 5.000 otvorenih Wi-Fi mreža u Sao Paolu ne koristi nikakvu enkripciju.

Beskontaktno placanje mobilnim telefonom

Imajući ovo u vidu, stručnjaci kompanije pripremili su listu preporuka za one koji putuju u Sao Paolo za Svetsko prvenstvo 2014:

  • Uvek pristupite bilo kojoj Wi-Fi mreži preko VPN konekcije. Ako je nemate, preporuka je da je instalirate na svim uređajima – smart telefonma, tabletima, laptopovima, itd
  • Ako Wi-Fi mreža bloira vaš VPN, izbegavajte korišćenje te mreže. Ako nemate nikakvog drugog izbora, bolje je da koristite Internet preko TOR Browser pretraživačazajedno sa vašim DNSCript postavkama sa vašeg uređaja.
  • Ukoliko posedujete Access Point, molimo vas da proverite da li vaš firmver najnovije verzije. Ako nije, nadogradite ga.
  • Ne ostavljajte Access Point sa podrazumevanim podešavanjima prodavca; promenite ih i postavite nove jake lozinke.
  • Proverite enkripciju koju vaš Access Point sada ima. Ako je WPA ili WEP, promenite ga da WPA2 sa AES podešavanjima. Onemogućite SSID emitovanje i uverite se da je mrežna lozinka jaka.
  • Ako nemate obezbeđenu mrežu tamo gde ste, ne brini o postavljanju slika odmah; sačekajte dok ne pronađete sigurno mesto za rad.

Lažne AC / DC  tačke za punjenje

Zlonamerni AC / DC punjači u Brazilu će i napuniti vaše baterije, ali u isto vreme oni mogu neprimetno preuzetii informacije iz vašeg smart telefona. Presretanje će se desiti preko USB veze, preko koje se puni večina uređaja. U nekim slučajevima ovi lažni punjači mogu takođe instalirati malver sposoban da prati vašu lokaciju, krade beleške, kontakte, slike, poruke, kao i evidenciju poziva, sačuvane lozinke, pa čak i a cookies pregledača.

Preporuke

  • Nikada ne koristite punjače nepoznatih; umesto toga tražite mesta od poverenja da napunite uređaje.
  • Koristite bateriju odgovorno i pokušajte da nosite rezervnu sa vama, tako da možete da je koristite kada se primarna baterija isprazni.
  • iOS i neki Nokia uređaji imaju poklopce za dodatno punjenje baterije, koji takođe mogu da bude dobro rešenje.
  • Pokušajte da optimizujete vek trajanja baterije gašenjem nepotrebnih procesa i uključivanjem režima rada za avion kada mreža nije dostupna. Takođe možete isključiti zvuk, vibracije i tonove i druge aktivnosti koje troše baterijske resurse, kao što su animirane pozadine itd

Dmitrij Bestuzhev, šef Globalnih istraživanja i analize kompanije Kasperski Lab u Latinskoj Americi, prokomentarisao je: “Zlonamerni AC / DC punjači su realna opasnost za one koji putuju na velike događaje i nove destinacije. Sajber kriminalci znaju da ljudi daleko od kuće imaju potrebu za pristupom mapama, maršrutama i sve drugim vrstama informacija, i da imaju tendenciju da koriste sve raspoložive punjače, barem i na samo nekoliko minuta. Imajte na umu da možete da postanete žrtva i izgubiteosetljive lične podatke. Isto važi i za Wi-Fi, pogotovo ako se osvrnemo na tačke otvorenog pristupa kada želite da šaljete slike, lokacije i e-mail poruke. Sajber kriminalci mogu lako presreli vaše osetljive podatke,, tako da bi trebali preduzeti odgovarajuće mere bezbednosti. “

Leave a Reply