IT · Software

Oracle ostvario dobit iznad očekivanja

Američki Oracle Corp., treći po veličini proizvođač softvera na svetu, ostvario je veću od očekivane, usled snažnog rasta operativnih margina na rekordno visokom nivou kada je u pitanju njegovo prvo fiskalno tromesečje tromesečnu dobit

Oracle, na čijem čelu je milijarder Larry Ellison, saopštio je da je u prvom fiskalnom tromesečju, koje je završilo 31. avgusta, povećao neto dobit na 1,1 milijardu dolara, ili 21 cent po deonici, u poređenju sa 840 miliona dolara ili 16 centi po deonici dobiti u istom razdoblju prethodne godine.

Ukoliko se izuzmu  jednokratne stavke, poput troškova vezanih za akvizicije, dobit po deonici iznosila je 29 centi, dva centa iznad očekivanja analitičara, a prihodi su uvećani za 18 posto, na 5,33 milijardi dolara. Prodaja licenci za novi softver, inače mera koju ulagači izuzetno pažljivo prate, porasla je za 14 posto. Prihodi od nadgradnji licenci za softver i podršku proizvodima porasli su 23 posto na 2,94 milijarde dolara.

Prilagođena operativna margina kompanije iznosila je 40 posto, 3,5 postotna boda više nego godinu dana ranije, i predstavlja rekordno visoku vrednost za prvo fiskalno tromesečje. Kompanija je objavila i prognozu za tekuće tromesečje u skladu sa očekivanjima, umirivši ulagače koji su strahovali od posledica ekonomskog usporavanja na poslovanje te kompanije.

Oracle tako očekuje 5-postotni rast prodaje licenci za novi softver, na 15 posto, te rast prilagođenih ukupnih prihoda za 12 posto, na 15 posto, i rast dobiti po deonici isključujući posebne stavke na 35 do 36 centi. Deonice tehnoloških kompanija, uključujući Oracle, oslabile su usled zabrinutosti da će im naštetiti globalna kreditna kriza i pad lične potrošnje.

Leave a Reply