IT

Oracle preuzima Sun Microsystems za 7,4 milijarde dolara

Američka informatička kompanija Oracle kupiće Sun Microsystems za 7,4 milijarde dolara u gotovini, a dve kompanije su postigle sporazum o toj transakciji nakon što je IBM povukao ponudu za preuzimanje tog proizvođača opreme za umrežavanje.

Kompanija Oracle platiće za svaku deonicu kompanije Sun 9,5 dolara, a ova cena predstavlja premiju od 42 posto u odnosu na cenu Sunovih deonica u petak pri zatvaranju burzi, koja je iznosila 6,69 dolara, izjavili su iz Oracle-a. IBM je objavio ponudu za kupovinu Suna vrednu 9,4 dolara po deonici, ali pregovori o akviziciji su propali početkom meseca, nakon što je Sun uskratio IBM-u ekskluzivno pravo na pregovore, nakon čega je IBM povukao ponudu.

Oracle očekuje da će ovo preuzimanje povećati njegovu prilagođenu dobit u prvoj godini od zaključenja ugovora za najmanje 15 centi po deonici. Kompanija iz Santa Clare tako predviđa da će Sun doprineti prilagođenoj dobiti Oraclea sa više od 1,5 milijarde dolara u prvoj godini, te više od dve milijarde dolara u drugoj godini. Transakciju je odobrio odbor direktora Suna, a Oracle očekuje da će zaključiti sporazum tokom ovog leta.

Leave a Reply