IT

OSA Računarski inženjering proslavila 25 godina poslovanja

Kompanija „OSA Računarski inženjering“ proslavom u RK „Kluz“ u Beogradu, obeležila je 25 godina uspešnog poslovanja u oblasti inženjeringa, razvoja softverskih rešenja i implementacija profesionalnih grafičkih sistema za projektovanje i izradu tehničke dokumentacije. Kao jedna od prvih 100 registrovanih privatnih kompanija u SFRJ, „OSA Računarski inženjering“ je postala jedna od vodeće tri IT kompanije u Srbiji i regionu uz plan za dalje širenje poslovanja na tržište jugoistočne Evrope tokom 2016. godine, a zatim i na celo evropsko tržište do 2019. godine.

 

Proslavi je prisustvovao veliki broj gostiju iz IT industrije, biznisa, bankarstva, kao i ličnosti iz javnog života. Prikazan je film sa porukama „iz prošlosti i budućnosti“, a zatim i izložba koja prikazuje kako su izgledali arhivski, arhitektonski i foto biro-studio u 1989. godini kada je OSA Računarski inženjering počela poslovanje.

osa

Govoreći da je 25 godina iskustva u IT oblasti obezbedilo kompaniji dobru poziciju na lokalnom i regionalnom tržištu, Željko Tomić, generalni direktor i jedan od osnivača, označio je pozitivnim pomakom ulazak kompanije na zahtevno tržište Evropske unije otvaranjem dve firme u Sloveniji i Hrvatskoj.

 

– Za ovih 25 godina, u vreme kada je kompletno društvo prolazilo kroz različite izazove, bilo je potrebno prevazići i savladati mnogo stvari. Razvojem poslova u Sibiru, gde smo završili pet aerodroma sa sistemima za automatsko informisanje i registraciju putnika i prtljaga, sve vreme smo radili na razvoju sopstvenih rešenja i zastupanju Autodeskovog softvera na ovom području. Tim i zaposleni koji čine „OSA Računarski inženjering“ su glavni motor razvoja kompanije i ljudi su nešto na čemu smo insistirali od osnivanja i pri tome ostajemo i danas. Sve drugo možete da zamenite, ali dobre ljude koji su u stanju da naprave i iznesu posao ne možete nikada zameniti nijednom tehnologijom niti drugim „uređajima“, rekao je Tomić i istakao da je „OSA Računarski inženjering“ u poslednjih pet godina, u vremenu velike ekonomske krize, beležila rast koji je rezultat širenja posla u distribuciji softvera na ceo Adriatik region, bivšu Jugoslaviju i Albaniju, gde je paralelno šireno tržište za sopstveno softversko rešenje –  Unidocs, sistem za upravljanje i praćenje tokova dokumentacije.


– Naši dalji planovi podrazumevaju zadržavanje pozicije vodeće kompanije na domaćem tržištu i okruženju i želimo da napravimo veći prodor u zemlje Evropske unije. Jedan od glavnih ciljeva je da naš softver Unidocs plasiramo na što veće tržište, ali i da nastavimo podršku projektima i institucijama u našoj zemlji kroz dodeljivanje nagrade „Petar Damjanović“ za najbolje studentske radove i projekte, a zatim i učenicima srednjih mašinskih škola. Pomenuću samo da nismo opredeljeni na stručne škole, već i na institucije od kulturnog značaja i da je uz našu podršku Jugoslovenskom dramskom pozorištu realizovana predstava „Dok nas smrt ne rastavi“ Mire Furlan, zaključio je Tomić.

Leave a Reply