IT

Osma juniorska olimpijada iz Informatike

Srbija će ugostiti preko 40 takmičara koji će se boriti za medalje na Juniorskoj balkanskoj olimpijadi iz informatike. Takmičenje se održava osmi put po redu, u periodu od 23. do 28. juna.

Preko 40 takmičara iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Grčke, Moldavije, Tadžikistana i Bosne i Hercegovine oprobaće svoja znanja i veštine u dvodnevnom rešavanju informačkih problema u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

jboi

Ove godine, pored Društva matematičara Srbije, organizaciju su podržale kompanije Majkrosoft razvojni centar Srbije, PSTech i Devana Technologies, kao i Matematička gimnazija iz Beograda.

„Drago mi je što su se kompanije odlučile da pomognu“, rekao je profesor Aleksandar Lipkovski, predsednik Društva matematičara Srbije. On je dodao da je dobro da su kompanije prepoznale značaj ovakvih takmičenja, poželevši uspeh svim takmičarima.

Kao predstavnici IT industrije u Srbiji,  Majkrosoft razvojni centar Srbija, Devana Technologies i PSTech jedan od zadataka nam je da što više radimo na promociji tehničko-tehnoloških nauka među mladima. Srbija poseduje ogroman potencijal u IT industriji, samo je potrebno češće promovisati informatiku među mladima. Zarad ovog cilja potrebno je proširiti svest o značaju informatike u celom društvu. Ipak je IT industrija u Srbiji ta koja obezbeđuje siguran posao i dobar život, složile su se jednoglasno kompanije.

Pored dvodnevnog programa takmičenja http://jboi2014.dms.rs/, takmičari će imati i priliku da se upoznaju sa znamenitostima Beograda i Sremskih Karlovaca. Takođe, takmičari će obići i kompanije koje su podržale organizaciju Olimpijade, gde će se upoznati sa projektima na kojima oni rade.

 

Za vreme Juniorske balkanske olimpijade iz informatike, u Matematičkoj gimaziji se u isto vreme održava i Matematički kup http://www.cup.mg.edu.rs/. Ovaj kup organizuje Matematička gimnazija, a takmiče se osnovci i srednjoškolci iz 13 zemalja,  do 16. godina starosti u oblasti matematike, fizike i informatike.

Leave a Reply