IT

Ostavka Stevea Jobsa dovela do inicijalnog gubitka od skoro 52 milijarde dolara

Legendarni direktor kompanije Apple, pedeset šestogodišnji Steve Jobs, objavio je ostavku na mesto glavnog direktora, a u Appleu će ostati prisutan kroz dužnost predsednika Upravnog odbora. Nakon što je objavljena ta vest, nakon zatvaranja berzi u sredu došlo je do inicijalnog gubitka od 52 milijarde dolara iz paketa deonica koje čine pokazatelj Standard and Poor’s 500.

Steve Jobs već duže vremena ima problema sa zdravljem. Presađena mu je jetra 2009. godine, a u januaru je uzeo bolovanje na neodređeni rok zbog raka gušterače. U pismu Upravnom odboru Applea, Jobs kaže da više nije u stanju da obavlja dužnosti glavnog direktora. U saopštenju Appplea kaže se da će pedeset šestogodišnjeg Jobsa na položaju zameniti Tim Cook.

Jobs je pokrenuo kompaniju Apple kao suosnivač sa Steveom Wozniakom 1976. i 8 godina kasnije na tržištu se pojavio prvi kompjuter Macintosh. Nakon nekog vremena tadašnji Upravni odbor primorao je Jobsa na odlazak, a vratio se 1997. kad je Apple imao gubitak od 900 miliona dolara. Analitičar Johnatan Taplin sa Univerziteta Južne Kalifornije kaže da je reč o jednom od ključnih inovatora digitalnog doba, i da je njegov snažni smisao za dizajn doveo do izuzetnih proizvoda kao što su iPod i iPad.

“Imaju jedan vrlo jasan dizajn koji je uz to neverovatno funkcionalan i na neki način prirodno lak za korišćenje. A to je ono što je on uvek tražio. Želio je da to bude jednostavno za korišćenje bilo kome”.

Primećuje da je Apple sa Jobsom na kormilu izmenio način na koji slušamo muziku. “Muzički biznis pre Appleovog programa iTunes bio je biznis koji je prodavao kompakt diskove u prodavnicama. Danas teško da postoji ijedna trgovina koja prodaje kompakt diskove, jer se taj biznis preselio online”.

Vrednost deonica kompanija Applea pala je za 5 posto nakon što je Jobs objavio ostavku. Hoće li ta kompanija nastaviti s prosperitetom? Jonathan Taplin veruje da hoće, primećujući da je Jobs okupio u Appleu jednu talentovanu ekipu dizajnera i menedžera. U sredu, na kraju poslovnog dana na berzama, Apple je vredeo 349 milijardi dolara čime je najbogatija kompanija na svetu iza naftnog diva Exxon Mobile. (glas amerike)

Leave a Reply