IT

Otkrivena nova varijanta trojanca za Mac

Tačno je da ne postoji puno malvera napisanih za Mac i da je većina namenjena Windows računarima. Međutim to ne znači da malveri za Mac ne postoje i da se njihovi korisnici ne moraju zaštitit. Poslednji malver za Mac koji su eksperti SophosLabs-a presreli, predstavlja novu varijantu OSX/Imuler trojanca. Već smo videli da su se starije varijante OSX/Imuler malvera širile putem “toples fotografija Ruskih supermodela” ili ugrađene duboko u boobytrapped PDF fajlove.

Ovaj put, izgleda da je nova verzija Imuler trojanca usmerena na simpatizere Dalaj Lame i Tibetanske vlade, obzirom da je malver upakovan sa slikom Tibetanskih organizacija. Ukoliko je Vaš Mac zaražen ovim zlonamernim kodom, budite svesni da je nekoj nepoznatoj strani efektivno dodeljena udaljena kontrola nad Vašim računarom kao i nad Vašim podacima. Podaci Vam mogu biti ukradeni, mogu Vam biti “nadgledani” mail-ovi i mogu Vam naknadno postavljati malvere u Vaš sistem.

Sophos obaveštava svoje korisnike, uključujući i korisnike Sophos free anti-virus rešenja za Mac, da su zaštićeni od malvera koji su detektovani kao varijanta OSX/Imuler-B backdoor trojanca od ranih časova 11. novembra tekuće godine. Sophos takođe savetuje sve Mac korisnike koji imaju zaštitno rešenje drugog vendora da provere da li su zaštićeni od ovog malvera.

One thought on “Otkrivena nova varijanta trojanca za Mac

  1. Aca

    Оних десет корисника Мак-а у Србији више не могу безбрижно да се шепуре. А и они остали Амери са њиховим *неуништивим и недодирљивим* мезимцима мораће коначно да купе антивирусне програме и да се сврстају међу “осталу боранију” која користи “обичне” рачунаре.

Leave a Reply