IT

Otkrivena prva ranjivost u AES kriptografskom algoritmu

Grupa stručnjaka za računarsku bezbednost otkrila je prvu ranjivost u AES kriptografskom standardu, koja skraćuje algoritamsku efektivnu dužinu ključa za dva bita. To znači da su uobičajene dužine ključeva od 128, 192 i 256 bita skraćene na 126, 190 i 254 bita.

Stručnjaci Andrey Bogdanov, Christian Rechberger i Dmitry Khovratovich (otkrio propust) ističu da se ovo otkriće smatra važnim iskorakom u istraživanju sigurnosti AES kriptografskog algoritma te da eventualno iskorišćavanje ranjivosti ne bi imalo praktičnu važnost.

Njihovo otkriće su takođe potvrdili razvojni programeri AES-a, Joan Daemen i Vincent Rijmen. Detalji mogućeg napada na AES standard prezentovani su na konferenciji CRYPTO 2011, do juče održanoj u Kaliforniji (USA). Svoje otkriće su potvrdili izvođenjem MITM (man-in-the-middle) napada u kombinaciji sa “Biclique” kriptoanalizom.

Taj  pristup omogućio im je brzo izračunavanje ključa iz jednog para text/chiper algoritma u odnosu na “brute force” metodu napada. Iako skraćivanje ključa za dva bita umanjuje potrebno vreme probijanja algoritamske zašite na oko 3 miliona godina, to još uvek nije dovoljno za izvođenje praktičnog napada. Više i izveštaju H-Online Security magazina.

Leave a Reply