IT

Otvaranje IT kutka u Domu omladine

Mi kao društvo, moramo učiniti sav mogući napor da sprečimo produbljivanje digitalnog jaza između dece u Srbiji i dece u razvijenim zemljama, rekla je državna sekretarka ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić na današnjem otvaranju IT kutka u Domu omladine Beograda.

Po njenim rečima, 42 odsto  šestogodišnjaka u zemljama Evropske unije je aktivno na internetu i društvenim mrežama uprkos starosnim ograničenjima, dok procenat dece srednjoškolskog uzrasta koji su aktivni na internetu dostiže čak 75 odsto.

it kutak

U Srbiji više od 2,6 miliona ljudi svakodnevno koristi računar, među kojima je i značajan broj dece, rekla je Matić, i dodaje da ona poseduju veliku kreativnost, entuzijazam i preduzetnički duh i da mogu učiniti mnogo uz pomoć informaciono-komunikacionih tehnologija.

-To uliva veliku nadu, ali im je potrebna naša pomoć i podrška. Potrebna su im mesta okupljanja, razmena ideja i interakcija – mesta poput ovog IT kutka. Nadam se, prvog od mnogih budućih na čitavoj teritoriji naše zemlje, napomenula je Matić.

Matić je nakon kreativne IT radionice u Domu omladine Beograda, rekla kako IT kutak vidi i kao mesto koje će svojom edukativnom funkcijom doprineti i preventivnim akcijama uticati na svest mladih i po pitanju bezbednosti dece na internetu.

IT kutak nalazi se u holu ispred sale Amerikana Doma omladine Beograda, a osmišljen je kao omladinski edukativni centar, namenjen prevashodno srednjoškolcima i studentima. Opremljen je najsavremenijim Apple Macintosh računarima, a u planu je nabavka 3D štampača, 3D skenera, kao i materijala za robotiku. IT kutak će funkcionisati kao prostor u kojem se odvijaju isključivo obrazovne aktivnosti i gde će mladi moći da pokrenu svoje startup projekte.

Početna realizacija projekta je finansirana iz sopstvenih sredstava Doma omladine Beograda i uz pomoć Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Telekoma Srbija. Projekat je podržan i donacijom Ambasade SAD u Beogradu, te donacijom firme Macola.

Leave a Reply