IT

Otvaranje IT parka u Inđiji

Indijska kompanija Embasi Grup (Embassy Group) iz Bangalora uložiće najmanje 600 miliona dolara u izgradnju tehnološkog parka u Inđiji, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Indijska kompanija planira da izgradi park na površini od 270 hektara koji bi bio najveći specijalizovani tehnološki park u Evropi. U toku prve faze projekta planira se izgradnja 25.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i zapošljavanje 2.500 radnika.

U narednih pet godina, u zavisnosti od uspeha, poslovni prostor bi trebalo da se poveća na 250.000 kvadratnih metara, a broj radnika bi trebalo da dostigne 25.000. Očekivani izvoz ovog parka bi bio najmanje 2 milijarde dolara.

Komentarišući optimistične cifre ovog projekta, državni sekretar Ministarstva privrede i regionalnog razvoja, Jasna Matić, rekla je da su ove procene donete na osnovu iskustava Embasi grupa u Indiji i Maleziji.

Ona je dodala da je planirano da u prvoj fazi projekta pet do deset firmi otvore svoje kancelarije u IT parku u Inđiji. Za pet godina, taj broj bi mogao da se poveća na 20 ili više.

Po rečima ministra privrede i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, Embasi grup se obavezao da počne gradnju u Inđiji najkasnije sredinom sledeće godine, dok bio park bio u funkciji u drugoj polovini 2009. godine.

Predsednik Opštine Indjija Goran Ješić je istakao značaj ove investicije pre svega zbog otvaranja novih radnih mesta u IT sektoru.

˝To znači da mi otvaramo šansu našim mladim ljudima i dajemo im motiv da ostanu u ovoj zemlji, da ne napuštaju ovu zemlju, da pokažu svoje kvalitete u vrhunskim svetskim kompanijama koje će biti ovde u Srbiji,˝ Ješić je naveo. ˝Druga stvar, mi otvaramo vrata za veliki broj naših stručnjaka koji su emigrirali najčešće početkom devedesetih godina i rade u velikim svetskim kompanijama. Ovo je najbolji put da ih vratimo.˝

Predsedavajući Embasi grupa Džitu Virvani je rekao da će njegova kompanija nastojati da privuče svoje klijente, kao što su IBM i Hjuit Pakard (Hewlett Packard), u Srbiju.

Dinkić je dodao da su predstavnici IBM-a i Hjuit Pakarda već izrazili želju da prebace svoju proizvodnju u Srbiju jer ih privlači niska stopa poreza na dobit i kvalitetna radna snaga.

On je naveo da će Vlada Srbije podržati kompletno opremanje infrastrukturom zemljišta namenjenog izgradnji parka u Inđiji.

Pored predstavnika indijske kompanije, srpske vlade i Opštine Indjije, memorandum o razumevanju potpisali su i predstavnici Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

One thought on “Otvaranje IT parka u Inđiji

Leave a Reply